Vlinderexcursie in Limburg

 

 

 

 

 

 

Gisteren zijn Esther, mijn vrouw, en ik naar zuidelijk Limburg afgereisd voor een vlinderexcursie van Birdingholland.nl
We moesten om 09:30 uur bij de de St. Pietersberg zijn. Dit betekende dat we vroeg op moesten staan, want het was voor ons toch wel 2 uur rijden.
Op de afgesproken plaats aangekomen, stonden onze gidsen, Martijn Bot en Marnix Jonker, ons al op te wachten. We werden verwelkomd met een kopje koffie en een stuk heerlijke Groningse koek. Als je dacht dat wij ver moesten rijden, Martijn en Marnix kwamen vanuit Groningen. Vandaar de Groningse koek.
De groep was al snel compleet en er werd ons verteld wat de bedoeling was en welke bijzondere vlinders we hoopten te gaan zien. We pakten onze spullen bij elkaar en gingen op weg.
Het begon al goed met Orchideeën. Er bloeiden naast de parkeerplaats een hoop Gevlekte Rietorchissen. Prachtige bloemen. Er werden juffers gezien. Dat bleken de Blauwe Breedscheenjuffers te zijn. Nog nooit gezien. Deze komen ook alleen maar in zuidelijk Nederland voor.  Een bijzondere juffer met, zoals de naam al zegt, brede schenen.
Het was een hele klim de St. Pietersberg op, maar toen we bij een grote weide aankwamen met veel bloemen en kruiden in bloei was het de klim zeker waard. Al snel werd het Klaverblauwtje gevonden en door alle deelnemers gefotografeerd. Toen was het een kwestie van verspreiden en op zoek naar vlinders. Buiten de Klaverblauwtjes hebben we geen vlinders gezien. Wel een aantal nachtvlinders, juffers en libellen.
De wandeling ging verder en daar zag ik een schoonheid van een juffer. Prachtig blauw-groen metallic en een grote  donkere vlek op beide vleugels. De Weidebeekjuffer. Ook dit was voor mij de eerste keer dat ik deze zag. Wauw, wat een beauty. 
Op de weg terug kwamen we langs een klein wespennest. Ook hier hadden we een bijzondere soort te pakken, namelijk de zeer zeldzame Bergveldwesp. 
Onderweg zagen we de Bijenorchis, het Vals witje en een Groot dikkopje. En we zagen hoe juveniele Grote bonte spechten werden gevoerd.
Op naar de 2e locatie. Dit was niet in een natuurgebied, maar in de bebouwde kom van Maastricht.
Bij deze locatie staan Iepen en hier gingen we op zoek naar de zeer zeldzame Iepenpage. Het fijne van de Iepenpage is dat je alleen maar bij Iepen hoeft te zoeken. Het nadeel is, is dat ze alleen maar in de toppen van de Iepen zitten. We hebben er uiteindelijk 5 stuks gezien. Nier alleen maar fladderend rond de top van de boom, maar ook rustend op een blad. Dat was een hele gave ervaring. Zeg maar supergaaf.
De 3e locatie was een privégroeve. Rijdend naar deze groeve, kwamen we langs prachtige velden en vergezichten. Je waant je gewoon even in het buitenland. 
In deze groeve, die niet meer gebruikt word, maar nu een klein natuurgebied is geworden, gingen we op zoek naar het zeldzame Dwergblauwtje. Die werd al snel gevonden en het bleef niet bij één. We hebben er een aantal gezien. Het is echt fantastisch om die zeldzame vlinders te zien.
Buiten deze zeldzame vlinders moesten hier volgens het bord, wat er stond, ook nog andere zeldzaamheden voorkomen.
Waarvan de Geelbuikvuurpad voor mij toch wel het meest bijzonder was. 
En ik heb ook nog een paar mooie foto’s kunnen maken van de Levendbarende hagedis.
Het was een supermooie dag. We hadden het weer mee en we hebben hele mooie vlinders gezien.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.