Schotland

Landschap Schotland

Vrijdag 20 mei vertrok de bootreis van Hansweert, Zeeland, naar Aberdeen, Schotland, georganiseerd door Inezia Tours. Zodra de trossen los waren begaf iedereen zich met verrekijkers en camera’s naar buiten. Het vogelen was begonnen.
Al snel werden de eerste vogels waargenomen, zelfs een mooi mannetje bruine kiekendief kwam voorbij.
We moesten de sluis door om naar de Noordzee te varen.Eenmaal door de sluis lieten zilvermeeuwen, kleine mantelmeeuwen en stormmeeuwen zich goed bekijken. Een hele groep zilverplevieren en wulpen vlogen voor de boot langs. Ik geniet van elk moment, want zondagmorgen komen we al aan in Aberdeen en ga ik weer van boord. Maar eerst nog deze dagen op zee genieten van de alken, zeekoeten, drieteenmeeuwen, jan van genten en noordse stormvogels. Ook worden er dwergvinvissen en verschillende dolfijnen gezien.
Wat erg leuk is, is dat er midden op zee een paar boerenzwaluwen om de boot vliegen en er land zelfs een postduif en ook een vrouwtje zwartkop op de boot. Die moeten even uitrusten midden op zee.

Op zondagmorgen varen we de haven van Aberdeen binnen, waar we een show van een aantal tuimelaars krijgen. Die zwemmen daar in de haven rond. En ik zie ook nog een roodkeelduiker.
De trossen liggen vast en nadat we zijn gecontroleerd door de douane mag iedereen van boord.  De boot blijft tot vanmiddag liggen en de mensen die verder gaan met de bootreis gaan een excursie doen. In de middag vertrekt de boot weer en gaat hij richting Spitsbergen.

Ik heb een huurauto geregeld en daarmee ga ik 3 dagen rondrijden. Van één van de gidsen aan boord heb ik een aantal gebieden doorgekregen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Daar zijn veel vogels te zien.
Één van die gebieden is de “Bullers of Buchan” daar blijken papegaaiduikers te zitten, dus daar wil ik eens kijken. Eenmaal daar aangekomen zie en hoor ik al snel een aantal vogels, graspieper, geelgors en putter.
Wandelend over de klif vliegen de drieteenmeeuwen met nestmateriaal over mijn hoofd. En nu op zoek naar de papegaaiduikers. Daar hoef ik niet lang voor te zoeken, al snel zie ik er 2 zitten. Rustig de tijd genomen om van deze vogels te genieten en een paar mooie foto’s gemaakt. Iets verderop zitten 2 alken in de zon.
Buiten dat er hier veel vogels zitten, zie ik ook een aantal witte vlinders rondvliegen. Dit zijn klein geaderde witjes. Ook bloeien hier hele mooie bloemen.
Tijd om verder te gaan. Eenmaal in de auto het volgende gebied geselecteerd “Forvie Natonal Nature Reserve”. Een prachtig duingebied. Zodra ik de auto uitstap hoor ik de geelgors en iets verderop zit een rietzanger te zingen.
Wandelend in dit gebied hoor en zie ik ook veel veldleeuwerikken en ook rietgorzen en kneu’s lieten zich zien.
Het is al laat in de middag als ik naar het hotel rijd.
De andere dagen heb ik nog veel meer mooie gebieden bezocht en heb ik veel mooie vogels gezien, zoals de rode wouw, visarend, bonte vliegenvanger, taigaboomkruiper, veel roeken en veel fazanten. En in één van deze gebieden kwam ik heel veel voorjaarszonnebloemen tegen.
Dinsdag 24 mei, vloog ik in de avond weer terug naar Nederland.
Zeer de moeite waard. Hier ga ik zeker nog eens terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.