Zandhagedissen

Zandhagedis01

De Amsterdamse Waterleidingduinen staan bekend om de grote aantallen damherten en de vossen die je makkelijk kan benaderen.
Zondag 17 juli ben ik hier naar toe gegaan om op zoek te gaan naar hele andere beestjes. Zandhagedissen en een hele mooie vlinder, de keizersmantel.
Via een vriend wist ik de locatie waar de zandhagedissen zouden zitten, echter dan moet je nog steeds goed zoeken. Alvorens ik zou gaan kijken bij de locatie van de zandhagedissen, ben ik eerst in een veld vol duinkruiskruid op zoek gegaan naar de keizersmantel. Struinend door dat veld zag ik veel vlinders, zoals de kleine vuurvlinder, bruin zandoogje en ook een gamma uil. En vele andere vliegende insecten, zoals verschillende zweefvliegen, maar geen keizersmantel helaas. Er waren ook veel kleine vogels die zich lieten horen. Veel koolmezen en hier en daar een boomkruiper.
Na een tijd rondgestruind te hebben in het veld duinkruiskruid en toen de zon meer begon door te breken, was het tijd om op zoek te gaan naar de zandhagedissen.
Goed kijkend naar de boomstammen die daar liggen, zag ik er al snel één zitten. Prachtig om te zien. Deze heb ik even goed bekeken en ben daarna rustig op de grond gaan liggen en heb een aantal foto’s gemaakt. Ze zijn heel schuw, dus je moet heel rustig bewegen anders zijn ze heel snel weggedoken.
In een struik vlakbij zat een boomkikker. Een prachtige groene kikker die door zijn kleur moeilijk gevonden kan worden omdat deze  graag op groene bladeren zit.
Tijd om weer op pad te gaan en kwam vele duindoorstruiken tegen, maar bij één duindoornstruik stond een man heel gebiologeerd naar een bepaald punt van die stuik te kijken. Hij wees mij op een paar kleine boomkikkers. Leuk, die kleine groene kikkers. Ook deze zijn niet zo makkelijk te vinden, maar als je eenmaal weet waar je naar moet kijken, wordt het iets makkelijker. In totaal heb ik er zeker 20 gezien. Fantastische ervaring.
Het leuke van de AWD is dat je overal mag struinen. Dat heb ik dan ook gedaan. Dan kom je toch wel hele leuke dingen tegen, verschillende sprinkhanen, Sint-jansvlinders en prachtige bloemen. Ik kwam uit op een grote open vlakte waar veel damherten liepen. Via die vlakte ben ik weer richting de ingang gelopen. Toen ik weer langs de plek liep waar ik in de ochtend de zandhagedissen had gezien ben ik nog een keer gaan kijken. Geen zandhagedissen op de bewuste plek, maar wel een hele mooie vlinder, de keizersmantel. Had ik hem toch nog gevonden.

Na een hele mooie dag met vele waarnemingen ben ik zeer tevreden naar huis gegaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.