Excursie Haagse vogelbescherming Zuidelijk havenhoofd Scheveningen

 

steenloper
Zaterdag 3 december mocht ik een excursie leiden van de Haagse Vogelbescherming. Dit vond plaats op het zuidelijk havenhoofd van Scheveningen. 09:00 uur was het verzamelen bij de opgang van het havenhoofd. Nadat iedereen was gearriveerd liepen we het havenhoofd op en al snel zagen we bij het strandje aan de rechterkant de eerste Steenlopers, Scholeksters en Zilvermeeuwen. Langs de blokken aan het noordelijk havenhoofd zwom een vrouwtje Eider. De telescopen worden neergezet zodat iedereen haar goed kon bekijken.
We liepen weer verder en daar zat een aantal Paarse strandlopers. Men moest er wel wat voor doen om die te zien, dus werd er voorzichtig op de blokken geklauterd. Het bleek een grote groep te zijn van wel 30 vogels wat goed te zien was toen ze opvlogen. Hier werd ook een Oeverpieper gezien. We zetten onze wandeling weer voort richting de kop van het havenhoofd. We worden tijdens onze wandeling vergezeld door een aantal Steenlopers die rustig met ons meelopen. Boven ons hoofd vliegen de Zilvermeeuwen en tussen de havenhoofden vliegen de Aalscholvers vlak over het water.

Op de kop van het havenhoofd worden de telescopen weer neergezet, nu om de horizon af te turen. Al snel worden er Roodkeelduikers gezien die richting het zuiden vliegen, maar ook een enkele die naar het noorden vliegt. Een aantal Jan van Genten is goed te zien door de telescoop. Hier worden meerdere Oeverpiepers gehoord en uiteindelijk ook gezien. We letten ook goed op de meeuwen die rondvliegen en daar vliegt dan een Stormmeeuw tussen. 
Na een uur in de wind op de kop van het havenhoofd te hebben gestaan, is het tijd om weer terug te gaan. Teruglopend wordt er regelmatig een telescoop neergezet om de vogels te bekijken die tussen de havenhoofden vliegen. Wie weet zit er een bijzondere tussen, maar helaas.

Op het programma stond ook nog een wandeling op het Zuiderstrand, maar er lopen veel mensen met honden en er zijn veel surfers in de branding bezig. Hierdoor zijn er geen vogels op het strand, dus hier zien we van af.
Dit betekent dat de excursie ten einde is gekomen en de meeste mensen gaan naar huis. Een klein groepje besluit om nog een lekker bakkie koffie te gaan drinken. 

Het was een hele leuke excursie en iedereen was heel enthousiast. 

Via deze link kan je ook een ander verslag lezen van deze excursie: http://devogelaars.blogspot.nl/
Hier staan overigens alle verslagen van de excursies van de Haagse Vogelbescherming.

Eén reactie

  1. Ha Marcel,

    Prima gedaan en leuke ochtend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.