Excursie op de Maasvlakte

De excursie die ik vandaag heb gegeven voor de Haagse Vogelbescherming, was op de Maasvlakte.
Het weer zag er vanochtend nog redelijk uit toen we vertrokken uit Den Haag, maar hoe dichter we bij de Maasvlakte kwamen hoe donkerder het werd.
Er stond behoorlijk wat wind daarom trokken sommige deelnemers hun regenbroek aan.
Ik wilde beginnen op het strand en normaal zou je daar via een trap moeten kunnen komen, maar de harde wind die we tot nu toe hebben gehad, had de trap verhuld in heel veel zand. Maar daar lieten wij ons natuurlijk niet door tegenhouden.
Op het strand zagen we al meteen meeuwen en zwarte kraaien. Over die meeuwen werden vragen gesteld. Waar ik erg graag antwoord op gaf. Er zaten zilvermeeuwen en stormmeeuwen, van verschillende jaren.
Langs de vloedlijn liepen we een stuk verder en werden de telescopen neergezet. Daar zagen we een grote stern jagen. Mooi om te zien hoe die van een hoogte in het water duikt. En we zagen veel, heel veel aalscholvers. Laag vliegend over het water, hoog over ons heen en rustend op een zandbank. Op die zandbank lag ook nog iets anders. Even goed kijken en, ja hoor 2 grijze zeehonden. Iedereen vond het geweldig.
Bij een binnenwater zaten een aantal kokmeeuwen, bergeenden en een wulp.
Tijd om terug te gaan naar de auto en een stukje verderop te gaan kijken. Bij een uitkijkpunt kan je de slufter in kijken. Daar mag je niet in maar vanaf dit punt kan je de slufter goed overzien.
Een grote groep kluten werd gezien en ook hier weer bergeenden.
Als je de andere kant op keek, keek je weer naar zee en de zandbanken.
Ineens word er geroepen; eider, eider. Waar zit hij? Er werd uitgelegd waar hij zat en ik had hem snel gevonden met de scope. Heel leuk. Het was een koppeltje.
Iedereen had de eiders gezien en de zandbanken afgezocht en was het tijd om naar het laatste punt te gaan, de Vogelvallei.
Dat was het het hoogtepunt van de excursie. Daar zagen we echt geweldige soorten. Ik zal er een paar noemen: lepelaars, watersnippen, pijlstaart, bruine kiekendief en oeverzwaluwen. Daar hebben we een hele tijd vertoefd. Toen de zon doorbrak werd het gewoon lekker en niet meer zo koud.
Het was weer een geslaagde excursie.


2 reacties

 1. André Kommer

  Dag Marcel,

  Volgens mij is het een hele goeie excursie geweest, ondanks het wat tegenvallende weer. Gaaf die 2 grijze zeehonden. Natuurlijk is de Haagse Vogelbescherming je weer heel dankbaar dat je deze excursie hebt willen geven.
  Nogmaals dank en ik probeer er de volgende keer weer bij te zijn.

  Allerbeste groet !

  • Hi André,

   Het was een hele goeie excursie. Iedereen heeft weer geweldig genoten van de prachtige vogels.
   Enorme graag gedaan. Ik doe het met heel veel plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.