Baardmannetjes in de Rietputten

Baardmannetje06

Ik had al eens gehoord dat er in de Rietputten bij Vlaardingen baardmannetjes zouden zitten. Dus vandaag ben ik op pad gegaan om die te gaan zoeken.

De Rietputten is een voormalig baggerdepot waarop zich eind jaren negentig natte rietnatuur heeft ontwikkelt. Door de combinatie van jong en oud riet is het een belangrijk gebied geworden voor allerlei soorten vogels. De roerdomp komt bijvoorbeeld op het oude riet af en er broeden een groot aantal baardmannetjes. In de Rietputten leeft een van de grootste kolonies van deze bedreigde zangvogel in West-Nederland. Blauwborst en bruine kiekendief worden er regelmatig waargenomen. Het gebied kent een relatief grote populatie van de zeldzame wilde kievitsbloem.

Daar aangekomen begreep ik ook waarom het die naam heeft. Ik zie daar alleen maar riet. Een prachtig gebied voor de baardmannetjes.

Al snel hoor ik het geluid van de baardmannetjes en niet veel later zie ik ze ook. Het is een mannetje en een vrouwtje.

Prachtige vogels. Ik vind dit toch wel één van de mooiste van ons land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.