Vogelexcursie voor de Haagse vogelbescherming

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vogelexcursie die ik mocht doen voor de Haagse vogelbescherming, begon vanmorgen 08:30 uur bij het verzamelpunt.
De deelnemers waren al snel present, zodat we dan ook snel richting het Achterbos konden rijden. 
Bij het Achterbos stonden ook nog een paar deelnemers.
Al snel hoorden we een aantal vogels, de vogels zien was niet makkelijk, omdat de bomen al veel bladeren hebben.
We stonden te luisteren naar de prachtige zang van de Zwartkop, toen we ook de Tuinfluiter hoorde. De Zwartkop stopte abrupt. De Tuinfluiter lijkt qua zang enorm op de Zwartkop. Echter de Tuinfluiter blijft langer door zingen en die mist de hoge tonen die de Zwartkop wel heeft. Elke deelnemer heeft ze allebei goed kunnen horen.
In het hele bos waren er uiteraard meerdere vogels te horen. Boomkruipers, Tjiftjafs, Vinken, Winterkoninkjes, Merels, Koolmezen, Pimpelmezen, een Grote Bonte Specht en zelfs een Kleine Bonte Specht. Die laatste was echt heel bijzonder.
Aan het andere eind van het bos kijk je uit over een aantal weilanden. Daar zagen we de kopjes van 2 Reeën boven het hoge gras uitkomen. Werkelijk fantastisch. En wat helemaal gaaf was, ze gingen een brede sloot oversteken. Geweldig gezicht om die Reeën de sloot te zien over te steken en aan de andere kant weer er uit zien komen natuurlijk. Daar bleven ze nog even rondlopen.
We hebben een poos over de velden staan turen om te kijken wat er in de velden zat. Toen er plots een Boomvalk over de velden vloog. Prachtige donkere bakkebaarden en een rode “broek”. Daar konden we helaas niet lang van genieten, maar de meeste hebben hem gezien alvorens hij uit het zicht verdween. In het veld zaten Kieviten, Grauwe ganzen, Scholeksters, Tureluurs en we hoorden ook nog de Grutto.
Daar word ik altijd erg blij van, het geluid van de Grutto.
Teruglopend naar de ingang komen er 2 Buizerds aanvliegen door het bos. Eén gaat even redelijk dichtbij in een boom zitten en vliegt dan zijn of haar partner achterna. Deze broeden in het Achterbos.
Het is toch raar als we ineens een nest zien met 5 eieren en geen vogel in de buurt. Het nest is gevestigd in de sloot en ziet er uit alsof het van een Meerkoet is. Maar er is geen Meerkoet in de buurt. Hopelijk gaat dat goedkomen.
En dan zien we een voor mij, maar ook voor de anderen, een bijzondere natuurervaring. We zien net uitgekropen Libellen. Ze zitten te drogen naast hun larvehuid. Dit heb ik nog nooit eerder mogen meemaken. Wow, wat een ervaring. Supergaaf.
Bij de ingang hebben we mooi het verschil kunnen horen tussen een Zwartkop en een Tuinfluiter. Deze zongen hier om de buurt hun liedje en daardoor dus goed te beluisteren. Iedereen heeft het heel goed kunnen horen.
Dat was een mooie afsluiter van een geweldige excursie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.