Een week Vogelwacht op Texel

Nadat we vorig jaar een keer vogelwacht mochten zijn bij de Geul op Texel, wilden we dat dit jaar zeker nog een keer gaan doen. Dus je begrijpt wel toen we weer gevraagd werden door Staasbosbeheer op Texel, hebben we direkt “ja” gezegd.
Maandag 12 augustus was de overdracht. Rond 11:00 uur moesten we bij de keet zijn en kregen we de bijzonderheden te horen van onze voorgangster.
Toen was het pas echt voor ons begonnen.
Er stonden al mensen op het uitkijkpunt, dus we hebben ons snel omgekleed en zijn naar die mensen toegegaan.
De mensen waren zeer geïnteresseerd in die grote witte vogels die verderop langs het water zaten. Als je ze dan verteld dat dat de lepelaars zijn en ze zien ze door de telescoop, dan zijn ze helemaal opgetogen. Geweldig om te zien hoe de mensen reageren op het zien van de lepelaars. Dat ging de hele week zo. Maar wat ik nog leuker vond, was de reactie van Duitsers als ik ze de aalscholvers door de telescoop liet zien. Sommige gingen echt helemaal uit hun plaat. Het zijn bij ons heel algemene vogels en zie je ze bijna door het hele land, maar in Duitsland zitten ze niet door het hele land.
We hebben ook nog een paar wandelingen gemaakt. Het was daar werkelijk heel mooi. De heide stond prachtig in bloei en in de vochtige gedeelten bloeiden de Parnasia, een prachtige kleine witte bloem. En in één vochtige duinpan bloeide ronde zonnedauw. We moesten echt goed kijken, want die zijn erg klein. Gelukkig stonden die mooie bloemen langs de paden waar we konden wandelen.
Uiteraard hebben we ook veel andere vogels gezien buiten de lepelaars en aalscholvers. Zodra het laag water werd, in de Mokbaai, kwamen er veel steltlopers af de de drooggevallen stukken. Vogels als: tureluur, wulp, scholekster, grutto, zilverplevier en goudplevier.
Elke avond vloog er een grote groep spreeuwen langs de keet en uiteraard vlogen er ook veel grauwe ganzen over.
En niet te vergeten de roofvogels. Buitelende haviken, zwevende buizerds en elke dag jagende bruine kiekendieven. De week werd afgesloten met een jagende slechtvalk.
Je begrijpt het wel we hebben weer genoten.
We kunnen niet wachten tot volgend jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.