Excursie Vogelparadijs de Putten

Toen ik vanmorgen opstond en zag dat het regende, was mijn verwachting om veel vogels te gaan zien niet zo groot. Maar vol goede hoop ging ik op weg naar de plaats waar we met de deelnemers van deze Haagse Vogelbescherming excursie hadden afgesproken. Al snel was iedereen aanwezig en gingen we op weg naar Vogelparadijs de Putten. Onderweg stopte het met regenen, dat was heel mooi. En vlakbij de Putten stonden op een weiland, vlakbij het polderweggetje waar we over reden, heel veel goudplevieren. Snel tellen kwam ik op wel honderd. Dat was een enorm gaaf moment. De deelnemers bij mij in de auto juichten het bijna uit, maar dat kon niet want ik had mijn raam geopend. Ik wees naar de goudplevieren om de deelnemers in de auto achter mij ook van het moment te laten genieten. Na dit moment zijn we verder gereden. Bij de parkeerplaats werden de spullen gepakt en regenbroeken aangetrokken. De eerste torenvalk werd ook al gezien.
De parkeerplaats ligt bijna naast de Putten en we konden dan ook meteen de plas bekijken. Er werden scoops neergezet en al snel werden de eerste watervogels gezien, o.a. smienten en wintertalingen. Iedereen kreeg de mogelijkheid om de vogels goed te bekijken door de scoops. Grote groepen kieviten vlogen over ons hoofd en heel hoog in de lucht nog wat kleine vogels. Een stukje verder was een weiland met wat drassige stukken waar we ook nog wat vogels hoopten te zien en ja hoor, daar werd geroepen dat iemand een witte vogel in de verte zag staan. Snel keek ik in de scoop en zag dat het een lepelaar was. Erg leuk. Nog niet iedereen had hem gezien of er werd aan mij gevraagd of ik even door een andere scoop wilde kijken. “Welke vogels zie ik hier?”, werd er gevraagd. Dat was een oeverpieper. Wat gaaf. Veel vogels vlogen over ons heen en een paar viel mij erg op. Meteen kijk ik door mijn verrekijker en zie ik 2 watersnippen. Helaas heeft niet iedereen ze zien vliegen. Ik zag ook een roofvogel vliegen. De manier van vliegen en de vleugels vertelde mij dat het een valk was. Met de verrekijker en ook de scoop zag ik dat het een slechtvalk was. De meeste deelnemers hebben hem kunnen zien. We wandelden weer verder en iedereen werd steeds enthousiaster, ondanks de koude wind en de miezerregen die inmiddels viel. In een weiland zag ik ganzen zitten. Met mijn verrekijker zag ik dat het brandganzen waren, met een groot aantal kolganzen. Met het vogelboek, liet ik de deelnemers zien hoe een kolgans te herkennen is. Met de witte bles en de zwarte strepen op zijn buik.
Een torenvalk liet zich goed bewonderen door op een paal bij een hek te gaan zitten en een grote zilverreiger vloog op vanuit een sloot. Ook die werd weer goed gezien.
Weer terug bij de plas werd het helemaal interessant. Ik zocht met mijn scoop de plas af en zag op een klein eilandje 5 watersnippen zitten. De deelnemers gingen door het dolle heen. Maar het bleef niet bij die 5. Ik zag er nog veel meer. Tellend kwam ik zeker op een totaal van 30 watersnippen. Hoe gaaf is dat? WOW.
Er werd een steltloper gezien. Leuk, want steltlopers hadden we nog niet gezien. Dit bleek een groenpootruiter. Helemaal top. Deze kwam ook nog dichterbij, zodat iedereen hem goed kon zien zelfs zonder verrekijker.
We liepen weer verder en zag ik nog op een eilandje een bontbekplevier zitten. Oh, en ik zag nog een dodaars zwemmen. Deze werd ook door een aantal deelnemers gezien.
Bij de auto aangekomen ging het weer regenen en besloten we om op te gaan warmen met een kopje koffie. Maar niet voordat ik nog 2 zwarte ruiters zag opvliegen.
Het was een geweldige topdag. De deelnemers vonden het ook een fantastische excursie in een prachtig gebied.
Deze hou ik er in en hier ga ik zeker vaker heen.

Vogelsoorten:
meerkoet, houtduif, oeverpieper, witte kwikstaart, dodaars, kuifeend, spreeuw, ekster, watersnip, smient, goudplevier, zwarte kraai, kauw, lepelaar, grote zilverreiger, buizerd, torenvalk, bruine kiekendief, blauwe reiger, wilde eend, grauwe gans, kolgans, brandgans, zilvermeeuw, stormmeeuw, kleine mantelmeeuw, bontbekplevier, groenpootruiter, zwarte ruiter, slobeend, aalscholver, kievit, scholekster, wintertaling, nijlgans, slechtvalk, tureluur.

2 reacties

 1. Dag Marcel,

  Jammer dat we er niet bij konden zijn. Bij het lezen van je verslag kregen we al snel de indruk dat we iets gemist hadden. Eigenlijk heel veel namelijk een geslaagde en boeiende vogelexcursie met veel leuke vogelwaarnemingen. De Commisie Excursies en Lezingen (CEL) is blij met jou, Marcel als gids. We hopen dat we nog lange tijd een beroep op je mogen doen als vogelgids.

  • Hallo André,

   Enorm bedankt voor je reactie. Ja, het was een topexcursie. Ga je volgende keer toch weer gewoon met mij mee.
   Jullie mogen zeker nog heel lang een beroep op mij doen als vogelgids. Ik doe het met heel veel plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.