Excursie Haagse Vogelbescherming


Zondag 15 december heb ik weer een leuke excursie mogen geven voor de Haagse Vogelbescherming. Het zuiderhavenhoofd in Scheveningen zou een mooie locatie zijn voor een winterexcursie.
Op buienradar had ik gezien dat er behoorlijk wat wind stond en dat merkte ik ook zeker toen ik aankwam en mijn auto uitstapte.
Door deze wind was het Zuiderhavenhoofd helaas afgesloten. Dat gebeurd wanneer de wind boven kracht 6 is. En dat was het geval. Wij zagen het zand van het strand over de opgang, naar het havenhoofd, geblazen worden en de koppen op de golven waren schuimend wit.
Dan wordt het improviseren.
Naast de opgang van het havenhoofd is een klein strand en daar stonden we mooi uit de wind. Daar hebben we met de telescopen het water af staan turen. Een aantal aalscholvers, scholeksters en een grote mantelmeeuw kwamen in beeld. Boven ons hoofd cirkelden een aantal meeuwen. Toen we zeker wisten dat er niet meer te zien was, zijn we richting de haven gelopen. Ook hier hebben we een goede plek uit de wind uitgekozen om naar de vogels te kijken. Op een steiger zaten een groot aantal aalscholvers, verschillende jaren zilvermeeuwen en steenlopers.
Er werden verschillende vragen gesteld over de steenlopers. Het is leuk om daar iets over te vertellen en te zien hoe enthousiast de deelnemers reageren.
Ook de meeuwen kwamen aan bod. De deelnemers wilden heel graag weten hoe je kan zien hoe oud ze zijn en hoe je het verschil tussen de meeuwen kan zien. Ook daar heb ik met behulp van het vogelboek uitleg over gegeven.
Ze wisten niet dat er zoveel verschillende meeuwen in Nederland te zien zijn.
We zijn toch nog maar even terug gegaan naar de opgang van het havenhoofd, maar de wind was nog steeds te hard. Dus we zijn achter een gebouw gaan staan en hebben met de scoop gekeken of er nog wat over de horizon vloog. Maar ook daar was het rustig.
Een paar drieteenmeeuwen vlogen wel langs het havenhoofd.
Het was geen lange excursie, maar ik heb wel wat kunnen vertellen en uiteindelijk hebben we nog wel een aantal vogelsoorten gezien. Kortom het was erg leuk en de deelnemers waren weer erg enthousiast.

2 reacties

  1. Dag Marcel,
    Een mooi verslag en ondanks de knalharde wind heb je er toch weer een geslaagde excursie van gemaakt. Je moet het maar kunnen. En ik had niet de indruk dat het enthousiasme van de groep minder was vanwege de harde wind.
    Top !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.