Wintervogels van Vogelplas Starrevaart


Zondag 22 december is de winter begonnen, dus een perfecte dag om een wintervogelexcursie te geven, samen met mijn vrouw Esther. De excursie vond plaats rond Vogelplas Starrevaart. Deze keer voor Staatsbosbeheer.
Bij de werkschuur van Staatsbosbeheer was het verzamelpunt. Daarvandaan konden we direct het het pad rondom de Vogelplas op lopen. De eerste vogels die we zagen en hoorden, waren de smienten. Door het fluitende geluid wat ze maken, worden ze ook wel “fluiteenden” genoemd. De meeste deelnemers kenden de smienten wel, maar kende het geluid niet. Voor de overige waren het eenden waar ze nog nooit van hadden gehoord.
In het bos van het Leidschendammerhout, waar we een stukje doorheen liepen, kreeg ik iedereen stil om te luisteren of we vogels zouden horen. Buiten het tikkende geluid van de roodborst en de hoge zang van de boomkruiper was het stil. Er werden nog wel een buizerd en een gaai gezien.
Uit het bos weer de dijk rond de vogelplas op en daar werd een grote zilverreiger in de verte gezien. Een ieder heeft hem goed kunnen bekijken.
Wandelend langs de rietkraag, zagen we brandganzen en kolganzen overvliegen en wat helemaal fantastisch was, de cetti’s zanger liet zich enorm goed horen. De explosieve zang van de cetti’s zanger is overduidelijk. Voor mij klinkt het of hij begint met een tik en dan dan heel snel een aantal keer, achter elkaar zijn naam zegt. Zoiets van “tik, cet-ti, cet-ti, cet-ti, cet-ti, cet-ti”. Niet te missen.
Op de plas werd een brilduiker gezien en veel tafeleenden.
We zijn doorgelopen naar de vogelkijkhut en daar hebben we met z’n allen de plas goed kunnen bekijken. Buiten de vele smienten zwom er een vrouwtje rosse stekelstaart redelijk dichtbij en wat verderweg zaten pijlstaarten. Ook voor bijna iedereen een nieuwe eend. Dat leverde geweldige reacties van de deelnemers op. Maar zelfs ook de stormmeeuwen die op de paaltjes zaten waren voor de meeste een nieuwe soort.
De excursie zou 2 uur duren, dus we moesten helaas weer verder.
Het laatste stuk was niet veel te zien, door het hoge riet. Vanuit het riet klonk nog een keer de cetti’s zanger en op een stuk waar het riet open genoeg was waar de plas toch nog kon zien, zagen we een dodaars.
En zo zijn we weer aangekomen bij de werkschuur.
De reactie’s van de deelnemers waren geweldig. Iedereen was laaiend enthousiast.
Uiteindelijk hebben we 29 verschillende soorten vogels gezien en gehoord. Voor een aantal mensen veel nieuwe soorten. Dat is altijd leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.