Nieuwjaarswandeling


1 januari 2020. Er is weer een jaar voorbij. Dag oude, hallo nieuwe.
Vandaag even een frisse neus gehaald. Een wandeling gemaakt in het Prielenbos bij Zoetermeer. Het is een klein bos, maar heel leuk om een wandeling door te maken.
De roodborsten en koolmezen kwamen ons al snel begroeten. Drukke vogeltjes. Toch wel fijn dat ze zich wel weer gewoon laten zien en horen na het geknal van de avond er voor.
Merels en spreeuwen waren er ook genoeg. Grauwe ganzen en kolganzen vlogen wild gakkend over. En hier en daar schoot een winterkoning voor ons langs om tussen de takken die op de grond lagen te verdwijnen. Een enkeling ging op de takken zitten en liet zich goed bekijken. Op het dode hout en op sommige bomen waren paddenstoelen te zien. De geweizwammetjes kon ik herkennen, de andere paddenstoelen kon ik helaas niet determineren. Maar ze waren erg mooi.
We liepen door een stuk waar redelijk wat bomen gekapt waren. Waarom? Het blijkt een aangeplant populierenbos te zijn, wat gebruikt werd als productiebos. Nu het niet meer als productiebos wordt gebruikt, blijven de populieren maar doorgroeien. Veel te gevaarlijk heeft de gemeente besloten. De bomen hebben zacht hout en zijn dun, daardoor zijn ze niet meer veilig. In de plaats van de gekapte bomen worden andere bomen en struiken geplant. Zoals zwarte elzen, fladderiepen, tamme kastanjes, haagbeuken, walnoten, populieren, zwarte berken, hazelaars, meidoorns en boswilgen. Zo wordt het meer een bos zoals het naastgelegen Prielenbos. Dit plan is uiteraard in overeenstemming met natuurverenigingen en de vogelwerkgroep.
Doordat het nu zo open is, konden we de koperwieken goed zien en ook een vrouwtje grote bonte specht zagen we goed. Zelfs zonder verrekijker, zo dichtbij zaten ze.
We zijn weer teruggelopen langs de Noord Aa. Op het water zagen we aalscholvers, meerkoeten, wilde eenden en kuifeenden. Esther wees ons ook nog op een dodaars. Heel leuk.
Vlak bij de auto hoorden we smienten overvliegen. Zo leuk dat fluitende geluid wat zij maken.
In een weiland naast de parkeerplaats zaten een paar ooievaars en een koppeltje torenvalk zat op een lantaarnpaal.
Het was een heerlijke wandeling.
Thuis lekker opgewarmd met een warme chocolademelk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.