Vogelexcursie in de N3MP


Vandaag stond er weer een excursie in één van mijn favoriete gebieden op de planning. Na mijn ontbijt en een dubbele espresso, heb ik mijn spullen in de auto gezet en ben naar de N3MP gereden.
Daar werd ik al vrolijk welkom geheten door een drietal tapuiten die druk op en neer vlogen. In de lucht hingen een paar torenvalken te bidden en in de verte hoorde ik de grauwe ganzen.
De enige deelneemster was net als ik wat eerder, dus konden we meteen op pad.
Bij de 1e plas hebben we staan kijken en zagen Grote Canadese ganzen, krak- en wilde eenden en natuurlijk heel veel meerkoeten. We hebben onze weg vervolgd en zijn naar een punt gelopen waar we een deel van het plas-drasgebied konden overzien. Er is nu gemaaid in de N3MP, dus kan je ver kijken.
Met de telescoop heb ik de aanwezige vogels bekeken en zag genoeg eenden, wilde-, krak- en slobeenden, zomertalingen en smienten. Ook de watersnippen lieten zich weer zien en er liepen bonte strandlopers en 1 wulp.
Alles hebben we beide goed kunnen bekijken.
Op een andere punt zagen we nog meer watersnippen, 1 kwam zelfs even langs gevlogen. De dodaars waren ook van de partij en de deelneemster zag een geoorde fuut zwemmen. Helemaal top. Ik kon daar ook mooi het grootte verschil laten zien tussen een krakeend en een zomertaling. Deze zaten naast elkaar.
De ander kant op kijkend zagen we nog meer dodaars, zeker een stuk of 10, en ook weer veel eenden.
Nu gingen we het plas-drasgebied uit en zagen we alleen nog maar grote plassen. Veel watervogels waren daarop te vinden en er vlogen huiszwaluwen over ons heen, onmiskenbaar met die witte buik en witte stuit. Op jacht naar een lekker hapje. Ik zag er een enkele boerenzwaluw tussen vliegen. Erg leuk om te zien hoe ze met de wind spelen.
Op het laatste stuk zagen we gierzwaluwen vliegen. Het grappige is dat we het daar 15 minuten geleden nog over hadden. Dit zullen waarschijnlijk wel de laatsten zijn. Deze zullen wel snel vertrekken richting hun winterverblijf.
Het was weer genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.