Steltlopers en eenden


Vandaag had ik een excursie gepland in de prachtige Nieuwe Driemanspolder.
Wachtend op de deelnemers, zag ik een stuk of 8 patrijzen, een lepelaar vloog over en een hele grote groep putters deden een groep spreeuwen na. Met de hele groep heen en weer vliegen. Was een leuk gezicht.
De deelnemers waren mooi op tijd en konden we op pad.
Er werd vol bewondering naar de vele torenvalken gekeken, die hier en daar aan het bidden waren.
De plassen zaten vol met knobbelzwanen en meerkoeten, dus zijn we naar het plas-drasgebied gelopen. Om te kijken of we nog wat leuke steltlopers zouden gaan zien. Onderweg vlogen er een aantal watersnippen over, voor 1 van de deelnemers een wenssoort van vandaag. Haar dag kon niet meer stuk.
Bij het plas-drasgebied aangekomen stond daar een andere vogelaar door zijn scoop te turen. Hij vertelde wat hij had gezien en daar ging ik ook naar op zoek. Ik liet eerst even de vele watersnippen zien, die op het slik zaten. En ging op zoek naar andere steltlopers. Er zaten heel veel eenden, krakeenden, wintertalingen en slobeenden en daar tussendoor liepen een paar steltlopers.
Een kemphaan, een bonte strandloper, een bosruiter, wat erg gaaf was en een groenpootruiter, wat ook een wenssoort van één van de deelnemers was. Met veel geweld stegen een paar knobbelzwanen op en er vloog weer een groepje watersnippen over.
We hadden alles wel zo’n beetje bekeken en gingen verder.
Op een andere stuk, turend over de slikken, zag ik een zwarte ruiter lopen. Met het boek goed laten zien waar de deelnemers naar moesten kijken en ze hebben hem ook allemaal gezien. Geweldig.
En ook de geoorde fuut liet zich nog even zien.
We zijn verder gaan lopen en kwamen onderweg nog een aantal vlinders tegen. Klein koolwitje en de oranjeluzernevlinder was er ook nog steeds. Bijna bij het startpunt aangekomen zagen we nog hoog in de lucht 2 ooievaars vliegen.
Ik voorzag iedereen van koffie en thee en zagen hoe 2 buizerds op de thermiek steeds hoger cirkelden. En een groep brandganzen vlogen in formatie over.
Het was weer een prachtige excursie en we hebben uiteindelijk 47 soorten vogels gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.