Mistige uilen


Zaterdag 10 december mocht ik weer een uilenexcursie geven voor BirdingBreaks.
Het was met zonsopkomst verzamelen in de buurt van Wageningen. In de mist reed ik die kant op en toen ik bij het verzamelpunt aankwam, was er niet veel zicht over de weilanden. Wel werden we “uitgelachen” door een groende specht.
Na een voorstelronde zijn we op weg gegaan naar een locatie voor een steenuil. De hele boom en omgeving afgezocht, maar helaas liet hij zich niet zien. Dan naar de volgende locatie. In een woonwijk zitten in verschillende bomen verspreid over de straat ransuilen. Er werden foto’s gemaakt en alle deelnemers hebben ze goed kunnen zien.
Ook nog even een uilenbal uit elkaar gehaald en de deelnemers vonden het geweldig wat er allemaal uit die bal kwam. Verschillende kaakjes en botjes van muizen.
Vervolgens zijn we naar verschillende plekken geweest voor bosuilen. Die lieten zich ook heel goed zien. En ook veel boomklevers en grote bonte spechten. Ook al zaten de bosuilen redelijk in het zicht, moesten sommige mensen toch heel goed kijken, wat ze vallen bijna weg in hun omgeving.
Op weg naar een steenuillocatie, zagen we vier reeën met ons meerennen door de weilanden. Ze renden door de stuiken en spongen over de sloten, wat geweldig om te zien.
Bij de locatie aangekomen was er helaas geen steenuil te zien. Maar dat deerde niet. Het was een prachtige omgeving en een heerlijke dag.
Tegen de zonsondergang zijn we weer een woonwijk ingereden om naar ransuilen te gaan kijken. We ontdekten 14 exemplaren verspreid over 3 bomen.
We waren hier expres met zonsondergang, want dan gaan de ransuilen uitvliegen.
Toen het al begon te schemeren kwam er beweging bij de uilen. Sommige maakten geluid, anderen lieten wat uitwerpselen vallen en toen vloog de eerste weg. Deze ging in een andere boom aan heet einde van de straat zitten. Niet veel laten gingen de anderen ook in de vleugels en vlogen de donkere velden in.
Wat een supergave afsluiting van deze ontzettende leuke uilenexcursie. Daar was iedereen het over eens.

Wil je ook eens mee? Kijk dan op de site van BirdingBreaks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.