Roparun excursie


Vandaag mocht ik voor de Haegsche Ooievaar runners een excursie geven in de Nieuwe Driemanspolder. Deze heb ik samen met Esther van Seters gegeven en de opbrengsten gaan naar de Roparun.
De hele week het weer in de gaten gehouden en het leek niet helemaal droog te blijven. Uiteindelijk toen ik vanmorgen de gordijnen open deed, zag ik dat de zon scheen. Volgens buienradar, zou het een mooie droge ochtend worden. En dat werd het.
Op de parkeerplaats stonden al wat mensen die waren opgevangen door Esther en het was nog even wachten tot de groep compleet was.
Terwijl we stonden te wachten, kwam er een hermelijn langs. Hoe gaaf is dat? Dat was nog eens een super begin van de excursie. Een gele kwikstaart zich ook heel mooi zien en zong daarbij zijn simpele liedje. De mensen vonden het nu al geweldig.
De tijd was aangebroken om met de excursie te beginnen. We waren compleet en het was 08:30 uur.
We liepen richting de plas, waar we onderweg al een paar leuke soorten tegenkwamen. Zoals de roodborsttapuit en rietgors. Bij de plas heb ik over het ontstaan van de Nieuwe Driemanspolder verteld. En werden de 1e watervogels al gezien.
Naast een rietkraag bleven we staan en via de telescoop konden we veel eenden, kluten en een kievit kuiken zien. Zo’n donsbolletje op pootjes.
Er werden in de verte een aantal mensen op de dijk gezien en natuurlijk werd er gevraagd wat daar te zien was. Gisteren was er een gestreepte strandloper waargenomen en die mensen stonden daarnaar te kijken. Voor ons helaas te ver weg.
We konden daar niet te lang blijven, want we wilden nog veel meer zien. Zo liepen we naar het plas/dras gedeelte. Daar zitten altijd veel steltlopers. Eerste kwamen we langs een pad wat afgezet was met boomstammen en een bord “Verboden toegang, broedgebied” Dat is heel fijn.
Achteraan op dat pad zaten kluten te broeden en ik vond tussen de steentjes op het pad een kleine plevier die op het nestje zat.
Iedereen heeft het mooi kunnen zien.
Onze focus gingen we verleggen naar het plas/dras gedeelte en zochten we steltlopers. Er werd al gezegd vanuit een groepje mensen, die daar ook stonden te kijken dat er bosruiters liepen. Die dus maar eens opzoeken. Deze had ik al snel gevonden met de telescoop en kon ze aan iedereen laten zijn. Heel leuk.
Tijd om door te lopen, anders halen we de eindtijd niet.
Er werden veel gele kwikstaarten gezien en de veldleeuwerik liet van zich horen, hoog in de lucht.
Bij de tussendijk aangekomen, kregen we te horen dat er een zwarte stern vloog. Deze kwam een paar keer redelijk dichtbij. Dat was anders met de bronskopeend. Deze bijzondere eend zat helemaal aan de overkant van de plas en kon eigenlijk alleen maar gezien worden door de telescoop. Iedereen heeft hem goed gezien, ook al zat hij ver weg.
Teruglopend naar parkeerplaats werden er nog wat vragen gesteld en konden we een torenvalk bewonderen.
Bij de parkeerplaats aangekomen gaf ook de blauwborst nog even een zangshow. En ook deze liet zich heel mooi zien.
Dat was een prachtig eind van een geweldig excursie. Na een koffie en een stroopwafel, gingen de mensen weer naar huis.
Het was een in 1 woord, prachtige, geweldige, super leuke excursie 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.