Privé excursie met wat wind


Mij was gevraagd een privé vogelexcursie te geven in de Nieuwe Driemanspolder. Dit was met een man en zijn neefje, 11 jaar. Dit was het verjaardagscadeau voor het neefje. Deze jongen had de vraag of we ook uilen zouden gaan zien. Ik weet wel een paar locaties waar uilen zouden kunnen zitten, dus daar konden we wel gaan kijken natuurlijk.
Na het voorstelrondje liepen we richting de grote plas. De regen van de afgelopen dagen had grote plassen achtergelaten op de padden. En het waaide flink, maar dat liet ons niet tegenhouden.
vanaf de waterkant vlogen een aantal aalscholvers op en zagen we worstelen met de wind. Net als een paar kleine zilverreigers. Het was fantastisch om te zien.
Op een andere plas zagen we 4 rosse stekelstaarten zwemmen. De mannetjes zijn prachtig met met hun bruine kleur, donkere hoofdkap, witte wangen en de lichtblauwe snavel. Een eend die oorspronkelijk niet uit Nederland komt, maar uit het westen van Noord-Amerika. Ze worden in Nederland gehouden voor de sier, maar doordat er exemplaren zijn ontsnapt, heeft zich een kleine populatie gevestigd in Nederland. Ze doen het heel goed in de Nieuwe Driemanspolder, waar elk jaar een paar nesten zijn.
Uiteraard waren de meerkoeten ook weer zeer goed vertegenwoordigd.
Verderop in het plas-dras gedeelte, wat nu meer plas dan dras is, door de regen, zagen we veel slobeenden en een aantal bergeenden. Iets dichter tegen de kant zat een koppel krakeenden.
Het was ook een prachtig schouwspel om de meeuwen te zien “spelen” met de wind.
Een grote groep kieviten wist er ook goed mee overweg te gaan.
Toen we het water van een andere kant, via een pad naderden, zagen een groep pijlstaarten opvliegen en iets verderop weer landen. Deze konden we mooi bekijken met de telescoop. Terwijl ik afstel op een pijlstaart, zwemt er ook een wintertaling in beeld. De jongen vond het fantastisch.
Nadat we een groot deel van de zuidkant van de Nieuwe Driemanspolder hadden gehad, zijn we ook nog een stuk door de noordkant gelopen. Daar zagen we een kleine en grote zilverreiger naast elkaar vliegen. Geweldig, kon ik meteen heel goed het verschil uitleggen.
Daarna terug naar de auto en even een warme chocolademelk drinken. Er was nog tijd over, dus we zijn met de auto naar een locatie gereden waar ransuilen waren gezien. En ja hoor, aangekomen op de locatie zag ik er één zitten. De jongen vond het helemaal geweldig. Voor het eerst een ransuil gezien. Super. Ook nog een uilenbal met hem uitgeplozen en laten zien wat er dan allemaal in zit. We vonden uiteraard, verschillende muizenbotjes.
Toen was het tijd om terug te gaan naar het startpunt, daar werden de man en zijn neefje weer opgehaald.
Het was een geweldige dag, met veel vogels en de ransuil als afsluiter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.