Excursie Brouwersdam voor BirdingBreaks


Donderdag 4 januari stond er een excursie Brouwersdam op het programma. Deze mocht ik begeleiden voor BirdingBreaks. Het was een privé excursie met 2 personen. Moeder en zoon.
Om 08.00 uur was ik bij het verzamelpunt en de deelnemers waren er ook. Aangezien we op niemand anders hoefden te wachten konden we meteen beginnen.
Alle spullen werden in mijn auto gelegd, want we gingen met mijn auto op pad. Het regende op dat moment, dus in de auto hebben we een voorstelrondje gedaan. Deze excursie was een cadeau van de moeder aan haar zoon, die verzot was op vogels en dus er ook wel wat van af wist. Maar de vogels die we vandaag zouden kunnen gaan zien had hij geen ervaring mee.
De regen was inmiddels wat minder geworden en het was ook wat lichter geworden, dus het was tijd om naar het eerste punt te rijden.
Daar zagen we veel scholeksters, steenlopers en drieteenstrandlopers, op het strand en tussen de stenen. Op het water, tussen de golven zagen we wat dobberen. Dat is een middelste zaagbek, erg mooi. Daarna zagen we er nog meer en vlogen er ook een aantal over. Inmiddels was het gestopt met regenen.
Verder zoekend, aan de andere kant van een strekdammetje, dobberde ook een watervogel. Snel de scope er op. Wat gaaf, dit was een roodkeelduiker. Nu natuurlijk in winterkleed, dus hij heeft niet die mooie rode keel. Maar is op de rug fijn wit gespikkeld, heeft veel wit in de hals en de kop. Achterzijde hals en bovenzijde kop, zijn grijs. Zijn snavel houdt hij omhoog gericht. Het is ook in winterkleed een prachtige vogel. Een echte wintergast.
Ook een gewone zeehond liet zich nog even zien.
Bij het volgende punt zagen we ook weer heel veel middelste zaagbekken. Veel meeuwen, waaronder een grote mantelmeeuw. Dat is een ontzettend grote meeuw, met een donkere mantel en een spanwijdte van wel 150cm. Waanzinnig.
Een stukje verderop, zagen we in het water naast een gewone zeehond ook nog een grijze zeehond. Zo kon je wel goed het verschil zien. De gewone zeehond heeft een ronde kop met een korst snuit en de grijze zeehond heeft een platte kop met een lange snuit.
Dan riep 1 van de deelnemers, “daar zwemmen 2 donkere vogels in het water. Zijn dat alken?” En ja, daar zwommen 2 alken redelijk vlakbij. Wat ontzettend gaaf. Daarna vlogen ze weg.
Op het asfalt van de waar wij stonden met de auto, zaten ook weer veel meeuwen en daar zag ik ook een grote stern tussen zitten. Prachtig. Ook deze is natuurlijk in winterkleed. Dus heeft niet de zwarte kop, maar heeft een wit voorhoofd. En heeft nog wel de zwarte snavel met een gele punt.
Alle vogels goed bekeken en we gingen weer verder. We reden we de polder in en zagen veel ganzen. Aan de ene kant van de weg veel grauwe ganzen en aan de andere kant, veel rotganzen. Alles goed bekijken, want misschien zit er wel een andere tussen. Dat was nu niet het geval.
Dat was wel een stukje verderop, waar ik tussen de grauwe ganzen een aantal kolganzen zag zitten en een veld vol brandganzen.
Bij het plas-dras gedeelte aangekomen, stapten we uit om dit prachtige gebied op ons in te laten werken. Wat was het mooi en wat een enorme hoeveelheid aan vogels. Veel eenden en ganzen op het water, kieviten op de eilandjes en in de luchten een enorme wolk aan goudplevieren en kieviten. In één woord, WOW.
Bij een andere deel van het plas-dras gedeelte, brak de zon door en zagen we ook weer veel ganzen. Bij een leuk uitkijkpunt hebben we onze lunch genuttigd en hebben we genoten van weer een wolk aan vliegende goudplevieren. Die er, omdat de zon er op scheen, nog fraaier uit zag.
Na dat we van onze lunch genoten hadden zijn we naar een plas gereden en hebben daar een korte wandeling gemaakt. Hier zagen en hoorden we koolmezen, pimpelmezen, vinken en merels.
Op het water veel eenden en een paar dodaars. Hele leuke kleine futen.
Bijna bij de auto riep één van de deelnemers, “ijsvogel”. Hij zag een blauwe flits en na even goed gezocht te hebben, zagen we hem in een struikje zitten aan de waterkant. Dat was natuurlijk ook weer geweldig.
Zo liepen de aantal soorten goed op.
Via een weg met aan de ene kant een aantal velden vol ganzen en aan de andere kant de Oosterschelde, reden we naar een parkeerplaats om de ganzen te bekijken. En natuurlijk het water af te zoeken. Het grootste aantal ganzen wat er zat waren brandganzen. Ook deze groep weer uitvoerig bekeken.
In het water zagen we een paar futen en iets verderop zat een roodkeelduiker. Ook weer zo’n mooi exemplaar in winterkleed.
Bij een haventje hebben we koffie gedronken en vonden de deelnemers het mooi geweest. Ik ben teruggereden naar hun auto en daar hebben we afscheid genomen.
Het was een geweldige dag en de deelnemers, hebben fantastisch genoten en heel veel vogels gezien die ze nog niet eerder hebben gezien.
Al met al een zeer geslaagde dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.