Zandmotor


De zandmotor DeltaDuin is een voor de kust van Ter Heijde en Kijkduin aangelegde kunstmatige zandbank in de vorm van een schiereiland. Door de zeestroming verandert de zandbank van vorm. Het zand ervan verspreidt zich in de loop der jaren langs de kust. Het is een experiment in het kader van dynamisch kustbeheer met de bedoeling op natuurlijke wijze, door de inwerking van golven, wind en stroming, de stranden en duinen te verbreden. (bron: Wikipedia)

Vandaag was er door de IVN een excursie georganiseerd op de zandmotor. Ik was daar nog nooit geweest en was erg benieuwd wat het nu eigenlijk was. De gidsen Johan en Chrit namen ons mee en vertelde onderweg bij verschillende punten een aantal interessante wetenswaardigheden. Er werd wat verteld over het ontstaan van de duinen en het wat de zandmotor doet voor onze kust.
Het is heel bijzonder om te horen hoe snel het zand afkalvert en er daardoor dus deze zandmotor is aangelegd om ons land te beschermen voor de zee.
Er werd ook het één en ander verteld over het helmgras en andere soorten plantjes die je tegen kan komen daar op het strand.
Uiteraard waren er ook heel veel meeuwen te zien, maar daar kon ik niet veel aandacht aan besteden, want daar was weinig tijd voor.
Op de terugweg naar de auto liep ik langs wat struiken in de duinen en daar werd ik van vele kanten toegezongen door Fitissen. Uiteraard waren er meerdere soorten vogels te horen, maar de Fitis sprong er echt uit qua geluid. Ik heb er zelfs één kunnen fotograferen.
Het was prachtig weer en ik heb echt geweldig genoten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.