Cyprus

Cyprus is een mooi eiland waar redelijk veel vogels doortrekken in het voorjaar. Reden voor mijn vrouw Esther en mij om daar naar toe te gaan. Van 15 t/m 22 april hebben we een groot deel van het Griekse gedeelte van Cyprus doorkruist op zoek naar verschillende vogels. En we hebben prachtige vogels gezien en gehoord.
Met het boekje van Dave Gosney, een Engelse vogelaar, hebben we bijzondere plekken bezocht.
De vogel die je daar het meest hoort is de Kleine Zwartkop. Het grappige is dat deze vogel niet lijkt op de Zwartkop. Waar de Zwartkop een zwart petje heeft, heeft de Kleine Zwartkop en zwart kopje. Die Kleine Zwartkop kom je bijna in elke struik tegen. Een andere vogel die je daar veel tegenkomt, is de Huismus. In de grote groepen huismussen die we tegenkwamen moesten we goed kijken en luisteren, want daar zaten soms Spaanse Mussen tussen. Een prachtige mus. Waar een Huismus een beetje saaie mus is, is de Spaanse Mus een mooie contrastrijke mus.
Alle dagen zijn we met z’n 2en op pad geweest. 1 dag hadden we een lokale vogelgids geregeld; Jane Stylianou van Cyprus Birding Tours.
Zij kwam ons om 08.00 uur ophalen en we gingen verschillende plekken af. Bij één van die plekken zag ik, terwijl ik de rietkraag aan het afzoeken was, een Klein Waterhoen. En wat helemaal gaaf was, was dat er ook een Kleinst Waterhoen zat die zich liet zien.

De endemische soorten Cyprusgrasmus (foto hierboven) en Cyprustapuit hebben we goed kunnen zien. De Cyprustapuit zagen we vaker dan de Cyprusgrasmus. Om die laatste te zien, moesten we naar bepaalde plekken waar deze alleen maar voorkomt. Het is geweldig om die dan te zien.
Bij verschillende poeltjes hebben we een tijdje gezeten en genoten van de vogels die daar kwamen drinken en badderen. Fantastisch om bij één van die poeltjes de Zwartkop, Bonte Vliegenvanger en Putters te zien. Ook de Fluiter kwam daar regelmatig langs.
Volgens het boekje van Dave Gosney was er bij een picknickplek een mooie drinkplaats voor vogels. Daar zijn we uiteraard wezen kijken.
Aangekomen werden we vrolijk begroet door een aantal Europese Kanaries. Vrolijk zingende, gelig gekleurde (de mannetjes) vogels.
Achter een grote steen waar ik mijn camera op kon leggen, ging ik zitten, zodat ik op goede hoogte zat om de vogels mooi te kunnen fotograferen.
De Europese Kanaries kwamen al snel drinken, maar ook Groenlingen, Putters en Bonte Vliegenvangers kwamen daar drinken. Prachtig.

In het Troodosgebergte, kwamen we een Merel tegen, dat was de enige van de hele vakantie, en hoorden we heel veel Boomkruipers. Dat was echt gaaf. Ze leken wel in elke boom te zitten. Andere vogels die we daar hoorden en zagen waren Zwarte Mezen, Gaaien en wat erg gaaf was, dat waren de Kruisbekken die langs vlogen.
Bij de kliffen broeden Eleanora’s Valken en Vale Gieren. De Valken waren niet moeilijk om te zien, die vliegen daar redelijk veel rond, maar om een Vale Gier te zien moet je toch wel mazzel hebben en goed kijken. Was ons verteld. Nou ik kan vertellen, wij hadden mazzel. Toen wij bij de kliffen aankwamen vloog er een Vale Gier rond en die ging mooi op de klif zitten. We hebben hem met de verrekijker en telescoop goed kunnen bekijken.

In totaal hebben we 100 verschillende soorten vogels gezien. Een aantal waren echt bijzonder zoals de Klein Waterhoen en de Kleinst Waterhoen. Maar ik mag natuurlijk niet de vlinders, orchideeën en hagedissen vergeten, die we ook hebben gezien.
 
Lichamelijk uitgerust waren we niet echt aan het eind van de vakantie, maar de vakantie was heel goed om je hoofd leeg te maken.
Wat hebben we genoten.
Ik kan Cyprus echt aanraden voor een vogelvakantie in de maand april.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.