Nationale nachtvlindernacht

Nachtvlinders. Wat een prachtige creaties van Moeder Natuur.
Nederland telt ongeveer 2000 soorten nachtvlinders en om ze te zien, moet je ’s nachts op pad. En niet zo maar met een zaklamp of zo, maar ze moeten op een speciale manier gelokt worden. Dat gebeurt met een gespannen laken en een lamp.

Afgelopen zaterdag, 26 augustus, was het mogelijk om tijdens de Nationale nachtvlindernacht een uitgezette wandeling in het donker te maken in natuurgebied Meijendel. Op zoek naar nachtvlinders.
Deze begon bij het bezoekerscentrum waar ik enthousiast werd ontvangen door een paar vrijwilligers, die uitleg gaven over de wandeling.
Deze leidde mij langs een aantal verlichte bordjes met informatie over nachtvlinders. Ook stonden er op een paar plekken gespannen lakens met een lamp. De nachtvlinders komen op de lamp af en gaan op het laken zitten. Veel verschillende prachtige nachtvlinders kwamen op het laken af.
Er wordt gezegd dat nachtvlinders saai zijn. Maar ze hebben veel kleurschakeringen, waardoor ik ze juist prachtig vind. Zie de foto hierboven. Deze, genaamd de Kleine hageheld, is toch prachtig om te zien? 
De vrijwilligers die bij het laken stonden, wisten veel te vertellen over de nachtvlinders. Iedere keer als er één op het laken ging zitten, werd er geroepen; Welke is dat? En dan vertelde een vrijwilliger zijn naam.
Nachtvlinders hebben de meest bijzondere namen zoals, Hageheld, Huismoeder, Klaverspanner, Witte eenstaart, Lieveling, Kleine beer en Bonte worteluil.
De lamp en het laken trok ook insecten aan, zoals de Hoornaar. Die zijn niet prettig. Dut zijn hele grote wespachtige wezens. Ik ben niet snel bang van insecten, maar voor deze jongens ga ik toch liever een blokje om.

Op de wandelroute hadden ze ook een aantal bomen ingesmeerd met stroop. Daar komen ook nachtvlinders op af. Deze moest ik wel zoeken met een zaklamp. Maar als je er dan één ziet zitten en eten van de stroop, is dat gaaf om te zien. Bij deze bomen heb ik ook staan te genieten.
De wandeling eindigde weer bij het bezoekerscentrum.

Nachtvlinders, pracht en praal in de nacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.