Vogelexcursie voor Staatsbosbeheer

 

 

 

 

 

 

De Vogelplas Starrevaart staat bekend om zijn vele vogels, daarom is het dan ook fantastisch om hier een vogelexcursie te mogen geven. Vandaag was dat voor Staatsbosbeheer, samen met een andere gids. Die wat meer van de planten afwist.
De excursie had de naam “Zomergasten” en hoe leuk is het dan om meteen bij aanvang een Chileense flamingo te zien. Hoe het kan dat deze hier zit, durf ik niet te zeggen. Er worden wel meer Flamingo’s gezien in Nederland, maar dit was voor mij de eerste keer op Starevaart. Echt wel heel erg gaaf om zo’n tropische vogel in Starrevaart te zien.
De wandeling ging verder langs hoog riet waar meerder Rietgorzen zich lieten zien en horen. Iedereen heeft ze goed kunnen zien. Maar natuurlijk kregen we ook een klein concert van de Rietzanger en die ging zo mooi zitten dat we hem allemaal hebben kunnen bewonderen. Dat vonden de deelnemers toch wel heel erg leuk.
Bij een open deel in het riet konden we op de plas kijken en daar konden we de Chileense flamingo nog beter zien. Uiteraard werden de verschillende eenden zoals de mooie Bergeenden en de kleurijke Slobeenden en de ganzen niet overgeslagen. En wat dacht je van de sierlijke Knobbelzwaan. Een heel gewone zwaan, maar oh zo mooi.
In het stuk bos waar we door liepen hoorden we de Vinken en Winterkoninkjes en ook de Zwartkop liet zijn mooie lied horen.
De Vogelplas heeft een vogelkijkhut waar je de plas nog beter kan zien. Naast deze hut ligt een eilandje, waar nu Kokmeeuwen en Visdiefjes op nesten zaten. De Visdiefjes zaten nog op eitjes en de meeste Kokmeeuwen hadden al kuikens. Veel waren al redelijk groot maar we zagen ook een paar geel met zwart gestippelde pluizenbollen. De kuikens die die nog maar net uit het ei zijn. Geweldig. Hier werden we ook getrakteerd op nog 2 exotische vogels. De Rosse stekelstaart en de Bahamapijlstaart. En natuurlijk onze nationale vogel niet te vergeten, de Grutto.
Aan al dit moois kwam ook weer een eind en we liepen dan ook weer richting de parkeerplaats. 
We werden hartelijk bedankt en nog even omkijkend naar de Vogelplas ging iedereen zijn eigen weg.
Een zeer geslaagde excursie.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.