Vogelwacht op Texel

We hebben er heel lang naar uitgekeken, maar maandag 2 juli was het zover. De dag dat we naar Texel gingen, om daar een week Vogelwacht te zijn voor Staatsbosbeheer. Het gebied waar we zouden zitten was De Geul. Een prachtig gebied waar ook een grote kolonie Lepelaars zit.

Ons verblijf was een keet in de vrolijke kleuren van Staatsbosbeheer, Paars/Groen.


Het was een prima verblijf die naast een uitkijkpunt staat.

Nu vragen jullie je misschien af wat je als Vogelwacht moet doen. Dat is eigenlijk vrij simpel te beantwoorden. Je staat mensen te woord, beantwoordt allerlei vragen en loopt rond in je aangewezen natuurgebied.

Tegenover De Geul, is de Mokbaai. Een prachtige getijde baai. Waar je met hoogwater veel watervogels en steltlopers kan zien. De Grutto’s, Goudplevieren, Scholeksters en Tureluurs waren goed te zien bij hoogwater.
Vanaf de keet waren een paar leuke wandelroutes te doen. Die zijn we zeker gaan wandelen. Onderweg hebben we de mooiste dingen gezien. Veel bloemen, vlinders en natuurlijk vogels.
Ik kan natuurlijk alle soorten vogels en vlinder gaan opnoemen, maar dat is een behoorlijke lijst. Als je wilt weten wat we allemaal hebben gezien, kan je hier klikken. Dan wordt je doorgeleid naar mijn waarnemingen op Waarneming.nl

Er waren een paar bijzondere vlinders, die ik graag toch even extra wil vermelden. Want de Duinparelmoervlinder kom je niet elke dag en overal tegen. Dit is in het overgrote deel van Nederland een zeldzame vlinder, maar op Texel niet. Daar blijkt het een normaal voorkomende vlinder. Evenals het Heideblauwtje. Ook deze komt bijna alleen maar voor op Texel. Het was voor ons heel gaaf om die vlinders te zien en als je die dan wilt invoeren bij Waarneming.nl, krijg je de melding “Dit is een zeldzaamheid, bent u zeker?” Dan begin je eerst te twijfelen, maar nadat we de foto’s hebben bekeken met de boeken erbij, wisten we het zeker.
Iedere dag kwam het paartje Bruine Kiekendief langs en iedere dag zagen we de Lepelaars in de avond wegvliegen om de volgende ochtend weer terug te keren.

9 Juli was het de dag dat wij naar huis gingen en anderen onze taak zouden overnemen.
We hebben een fantastisch mooie week gehad en gaan dit volgend jaar zeker weer doen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.