24 uurs zeevogeltocht

 

 

 

 

 

 

Zaterdagavond 1 september vertrokken we rond 18:30 uur met de boot “Neeltje Jans” vanuit de binnenhaven bij Neeltje Jans voor de 24 uurs zeevogeltocht richting de Bruine bank. Dat is een permanent overstroomde zandbank die ter hoogte van Alkmaar ligt. Midden tussen Nederland en Groot Brittannië. Dit is een voedselrijk gebied waar veel zeevogels op af komen.
Delta Safari had deze tocht georganiseerd en het was een fantastische tocht.
We vaarden de zonsondergang tegemoet en sommige van de deelnemers hebben de groene flits gezien toen de zon onder ging. Dit is een optisch fenomeen dat plaats kan vinden kort na zonsondergang of voor zonsopkomst. Hierbij is boven de opkomende of ondergaande zon even, vaak slechts 2 seconden, een groen licht zichtbaar. Iemand wist er zelfs een foto van te maken.
Ik ging op tijd naar bed, want ik wilde met zonsopkomst weer aan dek staan. Dat was geen probleem, want net voor zonsopkomst werd het ontbijt verzorgt. Zodra we gegeten hadden, ging iedereen met verrekijker en camera naar buiten. De gidsen waren al begonnen met “chummen”. Visafval over boord gooien, in kleine stukken. Daar waren de eerst Noordse Stormvogels en Kleine Mantelmeeuwen al te zien. Als snel verscheen er een Grote Jager en toen nog één. Geweldig. Hoewel ik het mooie vogels vind, zijn het geen lieverdjes. Uiteindelijk hebben we er 3 gezien. We gingen anker op en vaarden rustig terug. We genoten van de Grote Jagers en de Noordse Stormvogels. Er kwamen ook nog Jan-van-Genten langs. In verschillende kleden vlogen die achter en langs de boot. Door de chum kwamen er meer vogels, vooral Kleine Mantelmeeuwen, maar ook een Pontische meeuw en Geelpootmeeuwen hebben we gezien. De Jan-van-Genten lieten hun duikkunsten zien en dat is zo verschrikkelijk gaaf om te zien. Ze kijken onder zich en wanneer ze iets zien dat ze willen eten, vouwen ze hun vleugels tegen hun lijf en duiken met hoge snelheid in het water. De meeuwen zijn iets minder sierlijk. Die proberen al vliegend de vis uit het water te vissen. En de Grote Jagers gaan dan weer achter de meeuwen en Jan-van-Genten aan om de vis van hun af te pakken. Wat prachtige schouwspelen opleverde.
Het eten aan boord was goed verzorgd en we hadden prima weer. Zo’n 24 uur later waren we weer terug bij de binnenhaven van Neeltje Jans.
Geweldig genoten, weer wat geleerd en heel veel foto’s gemaakt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.