Excursie voor de Haagse Vogelbescherming

Ik vind het altijd erg leuk als ik gevraagd wordt door de Haagse Vogelbescherming of ik een excursie wil leiden. Natuurlijk wil ik dat graag doen en ik mag dan zelf het gebied uitkiezen waar ik de excursie wil doen.
Deze keer had ik gekozen voor het Bentwoud. Een jong natuurgebied tussen Zoetermeer en Boskoop.
Bij het verzamelpunt was iedereen mooi op tijd present en konden we op weg.
We waren redelijk vroeg en toch stonden er al auto’s op de parkeerplaats. Maar wij hadden snel een plak gevonden om de auto te parkeren. De verrekijkers werden omgehangen en ik vertelde iets over het gebied, de meeste kenden het Bentwoud niet.
Na deze introductie gingen we op weg. Witte Kwikstaarten en Groenlingen vlogen over en op de lage begroeiing zagen we Paapjes en Roodborsttapuiten zitten. Wat een mooi begin van de excursie. 
Bij een grote vijver bleven we even staan om even goed te kijken wat daar allemaal zou zitten. Er zaten Krakeenden. Niet zo bijzonder zou je zeggen, maar sommige deelnemers hadden ze nog nooit zo goed gezien. Een groep Grote Canadese ganzen stegen met een luid “gehonk” op. Ik vind dit een grappig geluid, wat mij doet denken aan de auto’s uit de oude zwart/wit films.
Die auto’s hadden zo’n handtoeter waar je in moest knijpen en dan hoorde je “honk, honk”.
Voordat we verder wilden lopen, werden er nog 3 Dodaars gezien. Nadat iedereen die goed hadden gezien, gingen we weer verder. 
Ik wilde een stukje bos in lopen. In dat bos zouden natuurlijk vogels kunnen zitten. En aangezien we nu veel op gehoor moesten doen, vroeg ik de deelnemers stil te zijn. Het werd op deze manier een stilte wandeling wat de deelnemers als erg prettig hebben ervaren. De enige vogel die zich goed liet horen in dat stukje bos, was de Winterkoning.
Even verderop in een totaal ander stuk, zagen we een vrouwtje Fazant wegvliegen en toen nog 2, gevolgd door een Havik. Deze lande precies op de plek waar we de Fazanten hadden zien landen. Daarna hebben we niets mee op zien vliegen. Zou de Havik dan …. een Fazant …..? Daarover kletsend liepen we verder.
In de struiken hoorden we een Tjiftjaf en een grote groep Staartmezen. Deze lieten zich ook nog even zien. Drukke vogeltjes waar we erg blij van werden.
Een Haas schoot weg en er werd een boom vol bessen bekeken. Wat was het voor een boom en kan je die bessen eten? Ik wist het niet, maar gelukkig waren er een paar deelnemers die het het wel wisten. Het was de Appelbes.
Een paar deelnemers zagen een paar paddenstoelen. En dit waren hele grote paddenstoelen. Ook deze werden goed onderzocht, maar we konden deze niet determineren. Er werden foto’s gemaakt zodat dit later uitgezocht kon worden.
We liepen via een stuk waar nog jongen bomen stonden terug naar de parkeerplaats.
Iedereen had genoten en buiten de vogels vonden ze de natuurbeleving ook een erg fijne ervaring. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.