Excursie Zuiderhavenhoofd Scheveningen

Na lange tijd was het gisteren weer tijd voor een vogelexcursie. Voor de Haagse Vogelbescherming heb ik een excursie gegeven bij het Zuiderhavenhoofd in Scheveningen.
I.v.m. Corona was de groep kleiner dan normaal en deze zat dan ook al snel vol.
Bij de opgang van het havenhoofd heb ik eerst de formaliteiten doorgenomen om dan richting het eind van het havenhoofd te lopen. Veel meeuwen vlogen over ons heen en zaten op het strand. Ik vind het erg leuk om daar over te vertellen, want over meeuwen valt heel veel te vertellen. De meeuwen waren zo vriendelijk om bij elkaar te gaan zitten zodat ik goed het verschil tussen verschillende meeuwen kon uitleggen. Het makkelijkste zijn natuurlijk de verschillen tussen de volwassen zilvermeeuw en de kleine mantelmeeuw. Verder waren er veel verschillende jaren meeuwen te zien.
Over de stenen liepen een aantal steenlopers, waar de deelnemers heel enthousiast van werden. De kokmeeuwen hadden als hun winterkleed, dus geen chocolade bruine kop meer, maar de bekende koptelefoon en ook hier waren er verschillende jaren te zien.
Wanneer we vlakbij het eind van het havenhoofd zijn, zagen we een groep steltlopers voorbij vliegen. Dit was een groep kanoeten. Erg mooi.
Op het eind hebben we onze telescopen opgesteld tussen de vele hengels, die daar staan. Want ja, het havenhoofd is niet alleen heel geliefd bij de vogelaars, maar ook bij de hengelaars. We hebben de horizon afgezocht, maar er was helaas niet veel te zien. Op een aantal meeuwen na.
Na een tijdje hebben we onze scoops opgeruimd en zijn we weer rustig teruggelopen. We zagen nog een geringde kokmeeuw. Altijd leuk om dat te noteren en door te geven, om te kijken waar deze geringd is. Dat heb ik gedaan en nu is het wachten op de ringgegevens.
Terug bij de opgang van het havenhoofd hielden een aantal mensen het voor gezien en het merendeel wilden nog wel met mij mee een stukje verderop kijken in de haven.
Daar lieten de kokmeeuwen zich ook weer goed zien, door met een grote groep op een hek te gaan zitten. Ook een grote groep aalscholvers zat daar.
Als een blauwe flits vloog er een ijsvogel langs. Die hebben we helaas niet nog een keer mogen bewonderen. Wel een koppel zwarte roodstaarten, die over kwamen vliegen en op een hek dichtbij gingen zitten. Geweldig.
Dat was een prachtige afsluiter van weer een leuke excursie.

2 reacties

  1. Dag Marcel, zo te lezen heb je op 14 september weer een succesvolle excursie voor de vereniging gegeven. Helaas konden er door het coronavirus maar 8 deelnemers mee. Er hadden zich veel meer leden aangemeld. Trouwens, leuke waarnemingen, de ijvogel zie je niet dagelijks, kanoeten ook al niet en zwarte roodstaart roodstaarten zijn hier in het westen heel dun gezaaid.
    Goed ook om te lezen dat de deelnemers erg geïnteresseerd waren.
    Groetjes André

  2. Hallo André, Het was inderdaad weer genieten. Ik ga weer een nieuwe excursie voor de vereniging voorbereiden.
    Groet Marcel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.