Biesbosch

Het was al een tijdje gereserveerd. Met een bootje door de Biesbosch. Op zoek naar zeearenden, visarenden en veel andere vogels. We hadden een bootje gevonden geschikt voor 11 personen waar wij met ons vieren genoeg afstand konden houden van elkaar.
Maandagmorgen vroeg opstaan en de weerapp checken. Het zag er in de ochtend bewolkt uit met een buitje en het was koud. Dus mijn winterjas maar gepakt en de andere spullen stonden al klaar.
Het was een uurtje rijden en de zon scheen toen ik aankwam. Waar ik een zwarte roodstaart hoorde zingen en al snel bovenop een dak zag zitten. We waren al snel compleet en na een kopje koffie kregen we de sleutel en de uitleg over de boot en konden we op weg. Inmiddels was het gaan sneeuwen.
Het eerste uur werd het alleen maar erger met de sneeuw en de camera’s bleven dus ook in de tassen. Toen het droog bleek te worden, hoorden we ook de eerste cetti’s zanger. Deze vrolijke mysterieuze zangvogels, je ziet ze bijna nooit, hebben we wel de hele dag gehoord. Met hun uitbundige zang.
We hebben nog een paar sneeuw- en hagelbuien in de ochtend gehad, maar we hadden wel de grootste lol. Vele vogels zongen ons toe, waaronder de tjiftjaf, pimpelmees en fitis. Op het water zaten veel meerkoeten en futen. En ieder keer als er een grote vogel in de lucht werd gezien, werd er aan mij gevraagd of dat de zeearend was. Maar dat was jammer genoeg niet het geval. Het waren heel vaak buizerds en bruine kiekendieven. Ook zeker erg leuk.
Bij een steiger zijn we afgemeerd en hebben we koffie gedronken. Daar werden we aandachtig bekeken door een kudde Schotse hooglanders. Tussen deze nieuwsgierige beesten waren een aantal gele kwikstaarten druk bezig met foerageren. Prachtig om te zien. Inmiddels was de zon gaan schijnen.
Ons was verteld dat bij deze aanlegsteiger in de buurt een uitkijktoren zou zijn, dus daar zijn we n aar toe gewandeld. Onderweg de nodige graspiepers en gekraagde roodstaarten gezien. Op het water zaten een koppel knobbelzwanen en wat wilde eenden. Een bruine kiekendief scheerde voorbij, terwijl er geroepen werd, daar zit een grote vogel in de boom. Met de verrekijker kon ik zien wat het was. En ja, dat was een zeearend. Gaaf.
We liepen verder en kwamen bij de toren. Daar konden we ver kijken en zagen we redelijk wat watervogels. Meerkoeten en futen, natuurlijk. Maar ook bergeenden, grauwe ganzen, grote Canadese ganzen en krakeenden.
“Daar zwemt een bever”, werd er geroepen. En uit het riet kwam inderdaad een bever aanzwemmen. Dat is toch wel heel erg gaaf. Hij liet zich even zien en ging toen weer het riet in. In de verte zagen we ook nog 2 zeearenden vliegen.
Vanaf een dijkje naast de toren konden we een eind over het water kijken, waar ik wulpen zag. Er werd geroepen dat er een visarend aan kwam vliegen. Het bleken er zelfs 2 te zijn. Ze vlogen over ons heen en het leek zelfs alsof er 1 even aan het bidden was. Die hebben we heel goed kunnen bekijken. Hoe gaaf was dat? Op 1 plek gewoon even zeearenden, visarenden en een bever. Onze dag kon niet meer stuk.
Teruglopend naar de boot, zagen we 2 mannetjes bruine kiekendieven en een aantal graspiepers bleef voor ons uitvliegen.
Terwijl we weer verder varen, worden weer de nodige cetti’s zangers gehoord en daar was ook even het geluid van een waterral. De futen en de meerkoeten die we tegenkwamen zijn veel gefotografeerd en ik zag iets vanaf de waterkant het water inglijden. Dat bleek een bever te zijn. Echt geweldig.
We zijn weer rustig richting de bootverhuur gevaren waarbij we langs de Amercentrale kwamen met een paar hoge schoorstenen. Daar zag ik 2 slechtvalken rondvliegen. Een hele gave afsluiting van een verschrikkelijk leuke en mooie dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.