Fietstocht door het Bentwoud


Het was afgelopen zondag, 6 juni, prachtig weer voor een fietstocht. Met mijn verrekijker en camera ben ik op de fiets gestapt en naar het Bentwoud gefietst. Onderweg was er natuurlijk al genoeg te zien en te horen. In de sloten zaten de meerkoeten elkaar achterna en de gierzwaluwen schoten al gierend hoog door de lucht.
In de driehoek van het Bentwoud aangekomen hoorde ik een enkele tjiftjaf en meerdere fitissen. De tjiftjaf is, rond deze tijd, duidelijk zo’n beetje uitgezongen en de fitis gaat nog even vrolijk door.
Uit de struiken klinkt het geluid van een fazant en in de verte hoor ik een koekoek. Hier en daar fladdert een citroenvlinder en voordat ik de oversteek naar het andere deel van het Bentwoud maak, zie ik een Icarusblauwtje. Prachtig blauw vlindertje.
Zodra ik het andere deel van het Bentwoud in fiets, hoor ik een vrolijke zang uit de struiken komen, niet ver van het fietspad. Deze vrolijke zang was van de spotvogel. Gezien heb ik hem niet, maar gehoord heb ik hem zeker. Daar ben ik nog even blijven staan om van de zang te genieten.
Het fietspad leidde mij verder het Bentwoud in en op de top van een struik zat een roodborsttapuit mannetje uit volle borst te zingen. Hij ging even mooi poseren voor mij en heb dan ook een paar mooie foto’s van deze prachtige vogel kunnen nemen. Het vrouwtje liet zich ook even zien, maar dook meteen weer weg in de struiken.
Hier en daar hoorde ik een koekoek en een torenvalk was druk aan het jagen.
Op de weg terug, langs het fietspad aan de rand van het Bentwoud, zag ik een aantal mensen staan en die vertelde mij dat er een roerdomp net was opgevlogen. Terwijl we nog even de lucht aan het afzoeken waren kwam er een koekoek voorbij en een mannetje bruine kiekendief, zweefde ook nog langs. Geweldig.
Ik stapte weer op mijn fiets en ging weer op weg. verderop in een bocht hoorde ik uit het riet een kort gezang komen. Helaas was het te kort om te bepalen wat het was. Maar plots hoorde ik wel het “hoempen” van de roerdomp. Een prachtig diep geluid. Dat deed hij een paar keer en toen was hij stil.
Het was nu ook tijd om naar huis te gaan.
Het was een geweldige dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.