RoerdompIk had al meerdere foto’s voorbij zien komen op Facebook van de roerdompen die in het prachtige Bentwoud zouden zitten. Vandaag ben ik op de fiets op zoek gegaan naar de roerdompen. Camera en verrekijker mee uiteraard. De fietstocht richting en door het Bentwoud is heerlijk. Overal hoor en zie ik vogels. De oeverzwaluwen vliegen rakelings langs me heen en vanuit het riet klinkt hier en daar een kleine karekiet. Op het water zijn volwassen vogels druk bezig hun kroost te voeren en een ekster langs het fietspad heeft iets in zijn snavel wat op een kikker lijkt.
Het is genieten.
Aangekomen op de plek waar de roerdompen zou moeten zitten, staan een aantal mensen die mij vertelde dat de volwassen vogels weg zijn gevlogen, maar de jonge vogels er nog moeten zitten. Dus is het een kwestie van geduld.
Terwijl we daar staan te wachten, zie ik een kleine karekiet die langs het riet aan het foerageren is. En als ik die probeer te fotograferen is hij weg. Ik raak in gesprek met de mensen die daar ook staan en hoor uit het riet een luid getjilp komen. Dan zie ik een kleine karekiet die het riet in schiet en mijn blik valt op een nest met jongen. je moet wel goed kijken, maar als je het ziet is het een geweldig gezicht. De anderen vragen wat ik zie en ik vertel ze dat. Alle aandacht gaat nu naar het nest van de kleine karekiet. Op gepaste afstand kunnen we het voeren van de jongen goed zien. Vele foto’s worden er gemaakt en voorbijgangers vragen uiteraard wat wij in het riet zien.
Na een tijdje vertrekt bijna iedereen en ik blijf met nog een man achter. Zodra de volwassen karekiet weer aan komt vliegen, beginnen de camera’s al te klikken. Een sperwer, koekoek en bruine kiekendief vliegen voorbij. Een visdief maakt verschillende duikvluchten in het water en hoog in de lucht gieren de gierzwaluwen.
Dan werp ik nog maar eens een blik richting de plek van de roerdompen en ja, ik zie een jonge roerdomp op een stapel gesnoeid riet en oud hout zitten. Prachtig gezicht en de camera’s worden nu op hem gericht. Na een korte tijd klimt de roerdomp weer de stapel af en verdwijnt in het hoge gras en riet.
De aandacht gaat meteen weer naar de kleine karekiet. Samen met een andere man besluit ik om naar een andere plek te fietsen, waar mogelijk een steenuil zit. Daar aangekomen hebben we alles goed afgezocht, maar helaas geen steenuil kunnen vinden. Ik ben nog even langs de roerdompen gefietst en ik was er precies op tijd. Op dat moment lieten de drie jonge vogels zich goed zien. Ze zaten bovenop en stapel gesnoeid riet. Fantastisch gezicht.
Deze verdwenen na een tijdje weer in het hoge gras en riet en dat was voor mij het teken om naar huis te fietsen.
Het was een geweldig mooie middag. Wat is het Bentwoud toch een prachtig gebied. Vele soorten vogels hebben het gebied gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.