Zonsondergangexcursie


Omdat ik de Nieuwe Driemanspolder zo ontzettend mooi vind en vooral tijdens de zonsondergang, heb ik daar een paar excursies gepland, tijdens de zonsondergang natuurlijk.
Afgelopen zaterdagavond was de eerste. Ik kreeg een aanmelding van een dame en en met haar heb ik de excursie gedaan.
We hadden een prachtige avond en vele vogels lieten zich goed zien.
De visdiefjes waren al van verre te koren en die vlogen ook in grote getalen over.
Op de 1e plas zaten wat eenden en veel meerkoeten. Als snel zag ik iets anders en kijkend door de verrekijker zag ik dat het 2 dodaars waren. Snel mijn telescoop neergezet en de dame kon ze dan ook heel goed bekijken. Een goed begin.
De plas nog verder afgezocht, maar buiten de wilde eenden, grauwe ganzen en meerkoeten was er niets te zien.
De weg terug naar het hoofdpad, zagen we een aantal libellen. De meeste vlogen zo snel voorbij, maar een enkeling ging zitten en konden we bekijken. Dat waren de exemplaren van de oeverlibel. Goed herkenbaar aan zijn lange blauwe achterlijf met donker uiteinde.
De gele kwikstaarten vlogen van links naar rechts en gingen soms ook even op de zuring zitten. Prachtig gezicht een gele vogel op de rode zuring.
Op een pad verderop zagen we een aantal vogels op de grond en in de begroeiing zitten. Dat waren rietgorzen, kneu’s en een enkel veldleeuwerik. En natuurlijk ook een aantal gele kwikstaarten. Langs de waterrand liepen tureluurs, kieviten en scholeksters. Er vlogen 2 watersnippen over ons heen en later ook nog 2 grutto’s. Geweldig.
Verderop in een kleine plas zagen we een familie wilde eend, de scholeksters vlogen over ons heen En de gierzwaluwen lieten hoog in de lucht hun luchtacrobatiek zien. “Wat zit daar voor een eend?”, hoor ik de dame dan vragen. Er zat een lichte eend langs de waterkant. Kijkend met mijn verrekijker kreeg ik een vermoeden en dat werd bevestigd toen ik door de telescoop keek.
Het was een vrouwtje zomertaling. Heel herkenbaar door het gestreepte koppatroon en de grijze zware snavel.
Een paar kluten met een jong liepen langs de volgende plas. Vind ik zulke mooie steltlopers met dat wit en de zwarte accenten. En dan ook die omhoog gebogen snavel. Prachtig. De Latijnse naam: Recurvirostra avosetta, verwijst ook naar de snavel. Want het betekend “Met teruggebogen snavel” Geweldig toch.
We zijn nog even naar de kolonie visdiefjes wezen kijken. Veel volwassen vogels vloog af en aan met visjes om hun jongen te voeren. Sommige jongen waren groter en ouder dan andere jongen.
Ook zagen we hier een groot aantal kleine plevieren. Die zijn zo leuk met die kleine zwarte snavel en gele oogring.
De zon was zover gezakt dat de lucht mooi begon te kleuren.
Op een grote plas, zaten 2 geoorde futen. Prachtige kleinere futen met gele oorveren en rode ogen.
En de excursie werd afgesloten met een prachtige zonsondergang.
De dame vond het ontzettend leuk. We hebben redelijk veel vogels gezien en geweldig genoten van dit prachtige gebied.
Wil je dit ook eens meemaken? Ik geef deze excursie vaker. Kijk in de agenda wanneer ik ga of stuur me een mail als je een andere datum zou willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.