Natuurbelevingsexcursie


Vandaag mocht ik een privé natuurbelevingsexcursie geven. Deze vond plaats in de Nieuwe Driemanspolder.
Vanaf de parkeerplaats liepen we via een smal pad, met aan de en kant riet en andere andere kant een weelde van wilde bloemen, zoals de wilde cichorei, rode en witte klaver en distels. Veel hommels en bijen waren druk deze bloemen van een bezoek te voorzien.
Bij de grote plas aangekomen veranderd de vegetatie. Hier staat veel krulzuring, citroengele honingklaver en wilde kamille.
Vanaf een bruggetje konden we veel vogels zien op het water. Ik zag een groep van 7 kluten zitten en via de telescoop heeft iedereen ze goed kunnen zien. Daar meteen de mogelijkheid genomen om het één en ander over het gebied en de vogels te vertellen.
Ineens vlogen bijna alle vogels op en dan vraag ik me toch af waarom ze dat ineens doen. Is er een rover in de buurt? De lucht afgezocht, maar ik zag geen roofvogel en alles ging ook weer naar beneden. We hoorden de wulpen roepen en een aantal grutto’s vlogen voorlangs. Het wit/zwarte kleed van de kluten was ook heel goed te zien, toen ze rond vlogen. Het was genieten.
Als je alleen op dat bruggetje zou blijven staan, kun je je al prima vermaken; werd er gezegd.
Maar we gingen toch verderlopen.
Op het pad zagen we oeverlibellen en hoorden we uiteraard de gele kwikstaarten. Dat zou je bijna de “huisvogel” van het gebied kunnen noemen.
Onderweg nog wat meer over de vogels kunnen vertellen die we zagen en over de vegetatie.
Op een kleinere plas zag ik door mijn verrekijker een vrouwtje zomertaling en via de telescoop heeft iedereen haar goed kunnen bekijken. En dan zie ik iets blauws, even focussen en dat blijkt de rosse stekelstaart te zijn. Valt wel op met zijn mooie roodbruine rug, witte wangen en natuurlijk de blauwe snavel. Ook deze heeft een ieder goed gezien.
Na verder te zijn gelopen en een ander plasje te zijn tegengekomen, zag ik hier 2 watersnippen rond schuifelen. Die zijn prachtig met die mooie tekening op hun rug en kopje. En dan ook nog die lange snavel. Via de telescoop waren ze goed te zien. Verderop hoorden we het geluid van de dodaars.
De deelnemers waren erg enthousiast en bleven maar herhalen dat het zo mooi en leuk was.
Bij de parkeerplaats aangekomen, hebben we onder het genot van thee en koffie en een koekje, die ik bij mij had, nog even nagepraat.
Het was mooie ochtend. De zon was ons goed gezind en het was niet te koud.
Iedereen ging daarna enthousiast en vol verhalen weer naar huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.