Edelhertenbronst, avondexcursie


Deze excursie kreeg ik op het laatste moment aangeboden via Jenny Smit van ikreis.net, een ontzettend leuke site waar ze blogs schrijft over haar reizen. Dat is echt een aanrader.
Zij had deze geboekt maar kon helaas niet en daarom vroeg ze of ik in haar plaats wilde gaan. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, natuurlijk wilde ik dat wel doen.
Deze edelhertenbronstexcursie was in de avond. Nu hoor ik je misschien denken, een edelhertenbronstexcursie in de avond? Ja, want in de avond en nacht zijn de edelherten het meest actief. Dan doen ze hun best om zich goed te laten horen. Dit was dan ook een luisterexcursie.
Het ontvangst was bij Wildarena Hazenbergen op de Hoge Veluwe. Toen was het nog licht. Daar werden wij, de deelnemers, opgewacht door 2 vrijwilligers van Staatsbosbeheer. We betraden een mooi houten gebouw en daar werden de gordijnen geopend, die voor een paar grote ramen hingen. Daar hadden wij uitzicht over een prachtige kleine vallei omringd door bomen. Direct werden er wilde zwijnen gezien die onder een boom aan het scharrelen waren. 2 Volwassen exemplaren en 6 jongen. Prachtig om te zien.
Na hiervan genoten te hebben werd er koffie en thee geschonken en werd er verteld over de herten. Erg interessant en ook erg leuk om verschillende geweien te zien.
Toen we uiteindelijk op pad gingen was de zon al zo ver gezakt dat het al goed schemerig was geworden.
We moesten een stuk verder het pad op rijden met de auto en dan zouden we verder gaan te voet.
Aangekomen bij het verzamelpunt hoorden we in de verte al het 1e hert burlen. Ik vind het een geweldig oergeluid.
Hier hebben we even naar staan luisteren en zijn toen gaan lopen. Op verschillende punten zijn we blijven staan en hebben staan luisteren naar het fantastische geluid wat de herten produceren. Sommige klonken ook heel dichtbij.
Zo dichtbij zelfs dat een paar deelnemers zelfs een hert het pad over hebben zien steken.
Buiten het burlen van de herten hoorden we ook het geluid van een paar bosuilen. Erg leuk natuurlijk.
Plots hoorden we vanuit het bos een jonge zwijn gillen en daarna een diepe grom en zwaar geblaf. Hier waren wij hoogstwaarschijnlijk getuige van een wolf die een jonge zwijn greep. Hoe gaaf is dat? Niet voor het jonge zwijn natuurlijk. Maar het is echt niet te geloven dat wij daar getuigen van mochten zijn.
We zijn naar een kleine heuvel gelopen en daar hoorden we overal om ons heen herten burlen. Verschrikkelijk gaaf.
Prachtige ervaring en dan ook nog eens onder een heldere sterrenhemel.
Op de terugweg, richting de auto’s, zagen we op het pad een vuurvliegje en terwijl we daar naar aan het kijken waren, hoorde ik in de verte het geratel van een nachtzwaluw. Gaaf.
Ik heb echt geweldig genoten. Ontzettend bedankt Jenny, dat je mij hiervoor hebt gevraagd.

De foto bij deze blog is op een ander moment genomen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.