Vogelexcursie N3MP


Ik mocht vanmorgen weer een excursie geven en het was wederom geweldig. Lekker weer en leuke mensen.
Bij het betreden van het gebied, schrokken we van een 6 tal opvliegende patrijzen. Die hebben we, terwijl ze wegvlogen, redelijk kunnen zien. Het begon dus al goed.
Bij het eerste plasje, zagen we buiten de vele meerkoeten, wilde eenden en krakeenden ook watersnippen, een kemphaan en 2 rosse stekelstaarten, goed herkenbaar met het donkere petje.
Groepen putters vlogen over terwijl we verder liepen naar een mooi punt waar we zicht hadden op de slikken.
Daar zag ik al meteen een kleine plevier en ook meerdere bontbekplevieren. Kon ik mooi het verschil tussen die 2 uitleggen.
Ook veel bonte strandlopers lieten zich zien en ik zou bijna zeggen, uiteraard, ook veel watersnippen.
Tussen de krakeenden liepen wintertalingen en een groep kneuen vloog wild kwetterend over ons heen.
Bij een andere punt waar we zicht hadden op een andere deel van de slikken zijn we ook gaan kijken wat we zagen. Ook hier grote getalen watersnippen, bonte strandlopers en bontbekplevieren.
Op een andere kleine plas zagen we 2 dodaars op het water. Een volwassen en een jong exemplaar. Die werden goed bekeken en iedereen was erg enthousiast over deze kleine futen.
We hoorden het vrolijke geluid van de kievit die achter ons op vloog overal om ons heen zagen we wel ergens een torenvalk vliegen of bidden.
Waar we voornamelijk veel vrouwtjes wintertalingen zagen op het water, liet op een kleinere plas een mannetje zich goed zien. Prachtig dat grijze kleed en bruine kop met groene zijden. Prachtige eend. Er werden zelfs meerdere mannetje gezien door de deelnemers. Erg leuk.
Ook zwom daar een slobeend. Zo herkenbaar aan die grote snavel.
De slikken nog maar eens bekeken vanaf een andere kant en buiten de soorten die we al eerder hadden gezien, hebben we geen andere soorten gezien. En het was prachtig om een groepje bonte strandlopers te zien rondvliegen, laag over het water.
Verderop op het slik langs het pad was een kemphaan redelijk dichtbij aan het foerageren. Deze was zelfs zonder verrekijker goed te zien. De camera’s die mee waren werden gericht en vele foto’s werden gemaakt.
Over de dijk lopend, welke de 2 grootste plassen scheidt, werd een tapuit gezien. Deze zat een paar meter verderop langs het pad. Prachtige vogel. Deze staat zo parmantig. Bijna rechtop en borst vooruit.
Ook vloog er nog een atalanta langs. Op het water zie ik een tafeleend, prachtig met die lichte grijze rug, zwarte borst en kastanjebruine kop. Deze kon iedereen ook goed bewonderen door de telescoop.
We lopen weer verder en dan wordt een torenvalk gezien aan de rand van het pad, veel meters verderop. Die ziet iets te eten, maar we kunnen helaas niet zien wat.
Richting het eindpunt moeten we over een kleinere dijk en we zien veel zwarte en witte stippen op het water. Oftewel meerkoeten en knobbelzwanen. Een grote zilverreiger laat zich goed benaderen en ook hier klikken de camera’s weer.
Vlakbij het eindpunt komt een groep van 25 lepelaars overgevlogen. Een leuke afsluiter van een geweldige excursie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.