Klapekster


Zaterdag heb ik zitten denken naar welk natuurgebied ik zou gaan. Er zijn zo veel mooie gebieden, maar voor mij was het al snel duidelijk, ik wilde naar de Utrechtse Heuvelrug.
Op waarneming.nl even gekeken of er mooie vogels zijn gezien de afgelopen dagen en daar zag ik dat er een klapekster was gezien in het Leersumse veld. Dus mijn keuze was gemaakt.
De klapekster staat heel hoog in mijn lijstje met favoriete vogels. Ik vind het prachtig met dat wit, grijs en zwart.
Hij lijkt op een kleine roofvogel. Hij is even groot als een merel en heeft een haaksnavel. Hij prikt zijn prooien op doorns van doornstruiken.
Vanmorgen redelijk vroeg vertrokken en het weer zat ontzettend mee. Heerlijk zonnetje, maar toen ik daar aankwam stond er een stevige wind.

Op de parkeerplaats hoorde ik de eerste vogels al. Sijsjes, super leuk. Druk kwetterend, gingen ze van boom naar boom. Prachtig om te zien.
Richting het open veld waar gisteren de klapekster werd gezien, waren er nog niet veel vogels te horen en te zien. Een paar pimpelmezen, een roodborst en een boomkruiper waren de enige die ik hoorde. Het is ook nog vroeg in het jaar, dus dat is dan niet zo gek.
Ik moest een hekje door om naar het open veld te gaan. Vanaf moest ik dus extra alert zijn. Hier zou ergens de klapekster moeten zitten. Elk boompje en takken van de grotere bomen worden afgezocht, tot ik in de verte een man door zijn verrekijker zie turen. Bij hem aangekomen wijst hij mij waar de klapekster zit. Ver weg in de top van een boom en dan ook nog deels tegen het licht in. We staan met elkaar te praten, kijkend door onze verrekijkers, als hij ineens wegvliegt en gaat in een andere boom zitten. Qua licht is dit beter. Nu kunnen we hem beter zien.
Dan wordt hij verstoord door wandelaars en hij gaat hij in de top van een spar zitten. Geweldig.
Ik heb een aantal foto’s kunnen maken en ben verder gaan wandelen.
Bij een aantal bomen, hoor ik weer gekwetter en zie ik de vrolijk gele sijsjes in een boom zitten. Maar in een andere boom zitten putters, ook vrolijk kwetterend.
Ik besluit door het bos om een grote plas te lopen en hoop nog wat meer vogels tegen te komen.
Daar wordt ik niet in teleurgesteld. op verschillende plekken hoor ik de boomklevers roepen en ook hoor ik kuifmezen. Verder in het bos, hoor en zie ik staartmezen en een paar grote bonte spechten zitten elkaar achterna.
Via het veld loop ik weer richting de parkeerplaats, maar de klapekster heb ik niet meer gezien.
Ik zie nog wel een aantal koperwieken en naast de parkeerplaats zit een roodborst uit volle borst op een stapel boomstammen, zijn lied te zingen.
Het is een heel mooi gebied. Hier ga ik vaker naar toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.