Vogelexcursie IVN Den HaagIk ben ook gids voor IVN Den Haag en geef dus ook voor hun excursies. Vandaag heb ik een vogelexcursie door Meijendel gepland.
De zon schijnt en de lucht is blauw. Het lijkt wel een zomerdag, behalve dan de temperatuur. Het is behoorlijk koud. Maar daar kan je je op kleden.
We beginnen bij Boederij Meijendel. Daar wacht ik iedereen op en geniet van de vele vogels om mij heen. Hier een vink, daar een grote bonte specht en pimpelmezen die druk in de weer zijn met een vogelhuisje. Geweldig.
Om 09:00 uur zijn we compleet en gaan we op pad.
We horen veel vinken en koolmezen. En terwijl ik iets sta te vertellen, hoor ik iemand roepen; Koperwiek. Ze legt uit waar hij zit en bijna iedereen heeft hem kunnen zien, voor hij wegvliegt. Die zijn hier niet lang meer. Binnenkort trekken die weer verder naar hun broedgebieden in Scandinavië.
Als we weer verder lopen horen we verder weinig vogels, maar dat duurt niet lang. De roffels en de roep van de grote bonte specht waren opeens redelijk dichtbij te horen. Er wordt driftig gezocht waar hij dan zit. En hij wordt gevonden.
Iets verder vliegen Sijsjes heen en weer, hoog in de bomen en de vuurgoudhaantjes laten zich ook even horen en zien. Dit is een leuk stukje met veel vogels. De boomklever roept en de boomkruiper zingt en daar bovenuit zingt dan weer de vink. Erg leuk.
Verder op het pad hoor ik een ander geluid. Het geluid van de kuifmees. Ja, daar zie ik hem. Dat is er één die de meeste van de deelnemers nog niet eerder heeft gezien. En deze liet zich goed zien.
Ook hier weer overvliegende sijzen en in de verte vliegt een buizerd.
We horen de roepjes van de staartmezen en de vuurgoudhaantjes en krijgen ze ook mooi te zien.
Mijn ogen en oren gesperd, zoek ik de struiken en de bomen af en dat wordt beloond met een vrouwtje kleine bonte specht. En wat helemaal gaaf is, is dat een deelnemer ook het mannetje ziet. Supergaaf een koppeltje kleine bonte specht. Voor alle deelnemers de eerste keer dat ze die zien.
Hoog in een boom vliegt een vogeltje heen en weer. Ik hoor iemand roepen “zwartkop”. Ik zie hem en het is een glanskop. Die is ook erg leuk.
Dan is er alweer bijna een einde gekomen aan deze verschrikkelijk leuke vogelexcursie, maar niet voordat we nog een paar spreeuwen zien zitten in de zon. Dan worden de kleuren in hun verenkleed zo mooi.
Vlakbij de boerderij worden we gedag gezegd door een paar staartmezen.
Het was genieten voor iedereen. Wat is het toch mooi in Meijendel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.