Groene Jonker met HVB


Zaterdag 12 augustus stond er een excursie in de Groene Jonker op het programma. Voor de Haagse Vogelbescherming, mocht ik deze excursie begeleiden.
Richting het verzamelpunt rijdend begon het behoorlijk te regenen en een aantal deelnemers stonden onder paraplu’s te wachten. De overige deelnemers kwamen ook snel aan en konden we mooi op tijd naar de Groene Jonker. Het was een eindje rijden en onderweg, raakten een aantal auto’s achterop. Dat maakte dat ze later aankwamen. Wat weer niet zo erg was, want rond die tijd stopte het met regenen. Na een korte introductie gegeven te hebben, zijn we het gebied ingelopen en hebben vanaf dat moment ook geen regen meer gehad. Bij een prachtig uitkijkpunt, konden we redelijk over de rietkraag uitkijken. In het riet vlogen gele kwikstaarten heen en weer, samen met rietgorzen. Over het water scheerden juveniele boerenzwaluwen. Zien er bijna hetzelfde uit als volwassen vogels, witte buik, rode keel, maar geen lange staartpennen. Tussen die zwaluwen zag ik een paar sterns vliegen. Nog eens goed kijken zag ik dat het juveniele zwarte sterns waren. Redelijk herkenbare kleine stern soort. Kleiner dan de veel meer voorkomende visdief, met een donker getinte mantel, zwarte kopkap en een minder gevorkte staart.
Met de scope alles afzoekende werden er stelkluten gezien en in de verte zaten 4 kolganzen. Tussen de vele eenden op het water zwommen smienten. Een lepelaar vloog over en er landen een aantal grutto’s.
We wilden nog meer van het gebied zien dus we liepen verder. Bij een volgend uitkijkpunt, werd een grote groep lepelaars gezien en de grutto’s zaten hier dichterbij. Een koppeltje dodaars liet zich ook nog zien. Als ze niet onder water doken 🙂
Wanneer we verder lopen is er weinig te zien door het hoge riet, maar dan komen we bij een stuk waar het riet lager is en worden de telescopen neergezet. Het water wordt afgezocht en ik zie wintertalingen, de kolganzen zijn hier ook beter te zien. Dan vliegt er ineens een vogel laag over en een paar mensen zien hem verdwijnen in een boom. Aan de vorm en het vlieggedrag te zien is het een koekoek. Iedereen richt zijn verrekijker op de boom maar hij wordt niet gezien. Dan vliegt hij ineens weer uit de boom en vliegt om de boom heen, waar hij weer verdwijnt. Nu konden we hem nog beter zien en waren een meerdere die hem hebben gezien. Is een hele leuk waarneming. Net als de bruine kiekendief die we zien vliegen. Alles vliegt dan op.
Teruglopend naar de auto’s vliegen er veel gierzwaluwen rond. Die lijken laat te zijn.
Het was weer een geweldige excursie en iedereen heeft geweldig genoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.