HVB excursie Bleiswijkse zoom


Ik vind het altijd erg leuk om om een andere gebied uit te zoeken om een excursie te geven, voor de Haagse vogelbescherming. Zo was het gebied voor vandaag, de Bleiswijkse zoom. Dit is een gebied in de Rottemeren.
Bij aankomst even iets verteld en snel vertrokken. Er werd al snel gestopt bij een bruggetje om de eenden die daar zaten te bekijken. Zou er een bijzondere eend tussen zitten? We hebben ze allemaal bekeken en het waren allemaal wilde eenden en krakeenden. Een aantal knobbelzwanen en meerkoeten waren ook van de partij.
Via een zandpad gingen we om de plas lopen. Uit het struikgewas kwamen wat vogelgeluiden. Dit was een roodborst die zich graag even liet horen. Het zandpad ging over in gras en daar bleven we even staan om de watervogels op de plas te bekijken. Hier was het riet ook laag genoeg. Veel krakeenden, een aantal wilde eenden en kuifeenden. De krakeenden lieten zich mooi van alle kanten bekijken en kon ik daarmee goed vertellen over het prachtige marmerachtige verenkleed van het mannetje.
Dan hoor ik één van de deelneemsters zeggen dat ze een eend met een rode snavel ziet. Ik richt mijn verrekijker op de plek die ze uitlegt en daar zie ik een hele mooie krooneend zwemmen. Dat is geweldig. De krooneend met zijn goudbruine kop en rode snavel is een prachtige verschijning onder de eenden. Deze had niet het prachtige zomerkleed, maar was nog steeds erg mooi.
We vervolgden onze wandeling en hoorden al snel weer vogelgeluiden uit de struiken komen. Deze keer waren het staartmezen die we hoorden. Deze lieten zich jammer genoeg niet zien. We zagen wel vogels door de struiken vliegen. Tussen de hoge tonen van de staartmezen hoorden we ook soms een enkele fluittoon. De roep van de tjiftjaf. Deze heb ik ook nog zien zitten. Ook verschillende grote bonte spechten lieten zich horen en lieten zich ook ook goed zien.
Dan horen we ineens de luide zang van de cetti’s zanger. Wat een geluid produceert die vogel. Fantastisch. Ook deze liet zich jammer genoeg niet zien, maar dat is ook niet zo gek. De cetti’s zanger is een vogel die je heel goed hoort, maar eigenlijk nooit ziet.
Bij het einde van de plas, liepen we via de andere kant weer terug. Aan deze zijde leken minder vogels te zitten. Een enkele roodborst, winterkoning en merel hoorden we vanuit de struiken.
Aan het einde van de wandeling hebben we gezellig koffie gedronken en hoorde ik veel enthousiaste opmerkingen van de deelnemers.
Het was weer een ontzettend leuke excursie

2 reacties

  1. Niet eerder kwam de Haagse Vogelbescherming in de Bleiswijkse Zoom. Omdat je hier vaker komt was je goed op de hoogte van de soorten die we hier konden verwachten. Het weer speelde lekker mee met een misschien wel een iets te hoge temperatuur. Jammer dat er amper wind was waardoor de vogeltrek nauwelijks van de grond kwam. Leuk was de waarneming van een krooneend. Maar ook de staartmezen, tjiffen, de luidruchtige cetti’s zanger en de grote bonte spechten zorgden voor een geslaagde excursie. Namens de Haagse Vogelbescherming dank voor deze mooie excursie.

    • Ik vond het weer ontzettend leuk om te doen. De deelnemers waren erg enthousiast, de aanwezige vogels werkten goed mee en we hadden zeker heel goed weer.
      Voor de volgende keer zal ik eens nadenken waar we dan naartoe kunnen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.