Excursie voor de Roparun


Vanmorgen was een prachtige ochtend voor een excursie in de duinen.
Voor de Haegsche Ooievaar Runners, die geld inzamelen voor de Roparun, heb ik samen met Esther van Seters een excursie in die prachtige duinen van Meijendel gegeven.
Het voelde een beetje frisjes aan, maar het warmde al snel op.
Tijdens het inleidende praatje werden we vrolijk toegezongen door een roodborst. Die vond dat zijn lied interessanter was dan ons praatje 🙂
Enthousiast gingen we op weg. Eerst een stukje over het fietspad, om dan ergens tussen de bomen een klein pad in te gaan. Daar staan een paar prachtige grillige eiken. Zijn echt geweldig om te zien.
Bij een stukje waar knoopkruid bloeit bleven we even staan en vertelde Esther over de hommels die daarop slapen. Er was er één die net wakker was geworden.
Tijd voor een klim. We gingen een duin op, eerst via een zandpad en hoger waren traptreden gemaakt. De meeste deelnemers kenden dit deel wel, aangezien het leden van de hardloopclub waren en ze daar wel eens hardliepen.
Over het duin lopend hoorden we een grote bonte specht, boomklever, tjiftjaf en veel kool/pimpelmezen.
Aan het eind van deze duin liepen we weer naar beneden, waar we ook wat konden vertellen over wat plantjes die daar bloeien
We hoorden het “miauwen” van de buizerd en keken allemaal naar de lucht. Daar zagen we 2, nee 3 of toch 4 buizerds vliegen. Dat was echt geweldig.
Verderop gingen we het “Vogelbos” in. Hier hoorden we de boomklever, staartmezen en een boomleeuwerik.
Uiteindelijk kwamen we uit op een hoge uitkijkduin. We zagen Scheveningen en voor de kust laggen een aantal grote boten. Op de plas ver beneden zaten knobbelzwanen en grauwe ganzen. Over ons heen vlogen af en toe een zwerm vogels. Daar zag ik dat het sijsen waren. Hele mooie geelachtige vogels.
Op het duin hebben we ook even gerust, voor we weer verder gingen.
Nadat iedereen wat uitgerust was en de spullen weer hadden opgeborgen in de tassen zijn we weer verder gegaan. Nu naar beneden om verderop weer wat te klimmen. Tja, we lopen in de duinen, dus het gaat constant op en neer 🙂
We kwamen langs een plas, waar ik al snel een koppeltje krooneend zag. Het mannetje is prachtig met die oranje/ bruine kop en felrode snavel. Maar het vrouwtje mag dan wel minder kleur hebben, ook zij was heel mooi.
Dan lopen we het laatste stuk naar de parkeerplaats terug en drinken we daar nog koffie.
Het was een zeer geslaagde excursie en iedereen was ontzettend enthousiast.

De geweldige foto is van Bas Zonneveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.