Vogelskijken met mijn Texel Big Day teamleden


Op 11 mei doe ik samen met 2 andere vogelaars, als team, mee met de Texel Big Day. Op die dag gaan we samen met andere teams op zoek naar zo veel mogelijk vogelsoorten. Kijk hier voor meer informatie, https://waddenvogelfestival.nl/big-day/wat-is-de-texel-big-day-2024/
Met al deze teams proberen we ook zo veel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Wij kunnen dus gesponsord worden. Dat kan je doen via deze link, https://waddenvogelfestival.nl/deelnemers-2024/team-arendsoog/

Vandaag hadden wij, de leden van ons team, afgesproken om een dag te vogelen in de Nieuwe Driemanspolder. Maar we wilden ook wat bosvogels zoeken. Dus we zijn eerst naar het Westerpark gegaan. Dit is een vrij groot park in Zoetermeer. Het ligt bijna tegen de Nieuwe Driemanspolder aan, er ligt een trambaan en een weg tussen.
In het Westerpark zaten natuurlijk veel kool- en pimpelmezen, maar er zaten ook grote groepen vinken en in 1 van die groepen zagen we een keep. Erg leuk natuurlijk. Er vlogen ook veel koperwieken rond en de vele grote bonte spechten was ook super om te zien en horen.
Naast dit alles kwamen we ook een groepje sijzen tegen.
En op het water zaten kuifeenden, slobeenden, krakeenden, futen, meerkoeten, grauwe ganzen en grote Canadese ganzen.
Al met al een leuke wandeling gemaakt door dit park.
Daarna naar de Nieuwe Driemanspolder gereden. Mijn andere 2 teamgenoten waren daar nog nooit geweest, ze komen niet uit de buurt.
Bij de grote plas hebben we onze telescopen neergezet en zijn over de plas gaan turen. Heel veel smienten, meerkoeten, kuifeenden en futen. Naar een andere hoek kijkend, zagen we pijlstaarten, wintertalingen, slobeenden, kluten, grutto’s, kieviten en tureluurs.
Als je maar lang genoeg over naar al die watervogels kijkt, zie je ook ineens wat anders. Daar zagen we 2 geoorde futen, in prachtig kleed, en 2 kuifduikers in winterkleed. Heel gaaf.
We zijn daarna weer verder gelopen en bij een ander deel konden we de grutto’s goed bekijken. Ook hier weer met de telescoop. Tussen de vele gutto’s liepen ook veel tureluurs en 1 kemphaan. Verder zagen we veel meeuwen.
Aangekomen bij de tussendijk, konden we de andere plas gaan bekijken. Ook hier weer veel smienten, kuifeenden, grauwe ganzen en meerkoeten.
Er vlogen ook veel vogels over en daar zat ook een groepje kolganzen tussen.
We zijn naar het deel met de kijkwand gelopen en zagen 2 kleine zilverreigers. Ook hier weer veel dezelfde watervogels.
Een torenvalk was aan het jagen en ineens zien we in de verte een vrouwtje blauwe kiekendief vliegen. Heel gaaf. Dan horen we het onmiskenbare geluid van de veldleeuwerik. Er ging er 1 een show geven. Een geweldige baltsvlucht. Zingend steeds hoger vliegen om zich uiteindelijk als een soort van parachuutje te dalen. Wat blijft dat toch een geweldig gezicht om te zien. We hebben daar ook enorm van staan te genieten. Maar het mooiste was de kraanvogel die in de verte cirkelend over vloog. Dat was echt heel gaaf.
Het was een fantastische ochtend. Dat gaat wel goed komen op Texel, met de Big Day.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.