Texel Big Day


In het begin van het jaar werd ik gevraagd of ik me wilde aansluiten bij een team die mee zou gaan doen met de Texel Big Day op 11 mei.
De Texel Big Day is een wedstrijd voor vogelaars die in teams van 1-4 personen de hele dag (24 uur) op Texel zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten proberen te zien en te horen.
Doel van dit evenement is om geld in te zamelen voor het beschermen van de kustbroedvogels zoals sterns, plevieren en de scholekster. Deze groep vogels staat onder druk omdat de kuststreek één van de drukste regio’s van ons land is.
Alle teams worden uitgedaagd om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel.
Uiteraard hoefde ik daar niet lang over na te denken en wilde hier wel aan mee doen.
Ook begonnen we meteen met het vragen of mensen ons wilden sponsoren.

10 mei vertrok ik naar Texel en daar ontmoette ik mijn teamgenoten Bram Laan en Klaas Pietersma. We kenden elkaar wel, maar zagen elkaar heel weinig. We wonen nogal ver uit elkaar.
Ze stonden te kijken naar de morinelplevieren die op een akker zaten. Deze had ik ook al vrij snel in de telescoop gezien. Daarna wilden we nog even de zwarte en witbuikrotgans gaan zoeken. In een veld vol met rotganzen, is het lastig zoeken maar we hadden ze wel gevonden.
Op het noorden waren Engelse kwikstaarten gezien en die wilde en wij ook wel zien natuurlijk. Ook deze waren snel gevonden en ook nog een Noordse kwikstaart. Heel gaaf.

Ik ben daarna naar de B&B gereden en mijn spullen daar neergezet om daarna ergens een hapje te gaan eten.
Om 17:00 uur moesten we bij de presentatie zijn van de organisatie en werden de fietsen uitgedeeld.
Dat verliep allemaal heel vlot, waarna wij nog even zijn gaan kijken of we de kuifkoekoek konden vinden. Aangekomen bij dat uitkijkpunt, stonden er een aantal mensen te kijken met een telescoop. Hij zat ver weg. Het was even zoeken, maar uiteindelijk zag ik hem zitten in het midden van een bloeiende meidoorn. Geweldig.
Dan weer terug naar de B&B om nog even een paar uurtjes te slapen.

En dan is het zover. Alles gepakt. Verrekijker, telescoop en camera mee. Goed aangekleed meld ik me om 23:50 bij het startpunt met mijn team.
Andere teams komen ook aan, want we willen natuurlijk wel precies om 00:00 uur starten.
We worden uitgezwaaid door mensen van de organisatie en dan is het echt gestart.

We waren de Cocksdorp nog niet uit of we hoorden onze eerste vogel overvliegen. Dat was de regenwulp. En iets meer tegen de bosrand konden we de kerkuil noteren. Die liet zich goed horen. Veel teams hadden hem daar ook gehoord.
Dan gingen we een klein bos in. Het is zo donker op Texel dat ik geen idee had waar ik was. Maar gelukkig onze teamcaptain wel. Daar was het heel stil.
Het bos weer uit en zuidelijk door de kleine duinen fietsend, hoorden we een scholekster, kievit en grauwe gans. We gingen wat meer zuidelijker en door de wat hogere duinen, waar we de 1e nachtegaal hoorden zingen. Ik zeg 1e, want niet veel later hebben we er heel veel horen zingen. Overal om ons heen. Was geweldig.
Daarna ging het heel snel met de vogels, we hoorden er steeds meer. Zelfs de roerdomp, met zijn machtige geluid. Naarmate het licht begon te worden, werd het helemaal feest. Overal begonnen vogels te ontwaken. In de groepsapp werd een nachtzwaluw gemeld, dus wij daar snel naar toe. Daar waren we dus net te laat. Iemand zei dat hij hem weg zag vliegen. Helaas.
Op dat moment besloten we om terug naar het noorden te fietsen en tegen de groepen in te gaan. Alle groepen gaan via dezelfde gebieden vanaf de Cocksdorp naar het zuiden om dan weer langs de waddenzeekust naar het noorden te fietsen. Wij gingen dus terug naar het noorden om vervolgens langs de waddenzeekust naar het zuiden te fietsen en dan weer via het bos naar het noorden.
Maar eerst zijn we bij strandpaal 17 naar de zeetrek gaan zitten kijken. De zon was inmiddels op. De andere groepen zaten zuidelijker en zo zouden we dan de mogelijke vogels die naar noord vlogen mee kunnen pikken. Uiteindelijk hebben we groepen zwarte zeeëenden zien vliegen, jan van genten, een zwarte stern en een dwergstern.
Na een half uur zijn we weer verder gegaan, richting noord. Er werd een zwarte wouw gemeld, vliegend naar noord. Die wilden wij natuurlijk wel zien. Dus op een mooi uitkijkpunt hebben we staan kijken en ja hoor, daar kwam hij aangevlogen. Super, die konden we dus ook noteren. Snel weer verder.
Door naar de plek waar de kuifkoekoek gezien wordt. Daar aangekomen is het beredruk. Heel veel mensen staan naar de plek te turen waar de kuifkoekoek voor het laatst is gezien, maar niet wordt gezien. Wij gaan eerst andere soort vogels zoeken, zoals steltlopers. Helaas werd in de tijd dat wij daar stonden de kuifkoekoek niet gezien, dus we zijn weer verder gegaan. Voordat we vertrokken zagen we een melding van een zeearend. Gaaf. Die zou onze kant opvliegen. Daar dus nog even op staan wachten, maar vloog blijkbaar ver van ons af naar het noorden, dus wij zagen hem niet.
Weer op de fiets naar het noorden, waar we nog wat leuke soorten zoals de sperwer, rotgans en zilverplevier meepikken.
Bij het noorden aangekomen, zien we bij een mooi uitkijkpunt 2 Engelse kwikstaarten en oeverzwaluwen. De mensen daar waren heel behulpzaam en hielpen met zoeken naar nog andere soorten.
Bij en ander punt hebben we nog staan kijken of we de zeearend konden zien vliegen en dat is zeker gelukt. Wat een machtig beest is dat toch. Ook al was het ver weg, hij was duidelijk te herkennen.
Tijd voor ons om weer verder te gaan. Via de Cocksdorp, waar we nog even langs de organisatie gingen, zijn we even een stuk langs de kust gefietst, waar we de zwarte en witbuikrotgans hebben gezien. Daarna weer het binnenland in gefietst op weg naar de plek waar de morinelplevieren zaten. Deze prachtige plevieren zaten midden op een akker.
Ergens was een casarca gezien, dus daar naar toe. Deze was daar heel mooi te zien en iets verderop zaten in een struik ringmussen. De enige plek op Texel waar ringmussen zitten.
Bij het volgende stuk, waar we Temmincks strandlopers, een kemphaan en een bontbekplevier zagen, kwamen we ook weer een paar andere teams tegen. Een vogelaar wees ons op een kleine zilverreiger en verderop zat een bosruiter. Zo liep het aantal redelijk op.
Naar de waddenzeekust fietsend hoorden we onderweg een spotvogel. Die kon ook op de lijst.
Bij een mooie plas zaten veel grote sterns. Daartussen zagen we een noordse stern. En toen was er consternatie. Er werd een krombekstrandloper gezien. iedereen ging op zoek. Een vogelaar die daar ook stond nam mij mee en wees mij aan waar ik moest kijken. Door mijn telescoop kijkend zag ik de bewuste vogel tevoorschijn komen en zag dat het een bonte strandloper was. Die was dus aangezien voor een krombekstrandloper. Ach, kan gebeuren.
Wij zijn weer verder naar het zuiden gegaan en de andere teams gingen verder naar het noorden. Erg grappig.
Bij de haven waren paarse strandlopers gemeld, dus daar naartoe. Onderweg nog de knobbelzwaan, grote mantelmeeuw en grote zilverreiger gezien.
De paarse strandlopers liepen te foerageren tussen de stenen en konden we dus goed zien. Op de lijst.
Het begon al later te worden en we wilden natuurlijk niet te laat zijn op de plek van de nachtzwaluw. Maar eerst nog even naar de horstmeertjes. De meeste vogels die we daar hoorden en zagen stonden al op de lijst, maar gelukkig zagen we daar ook nog de geoorde futen en hoorden we een baardman.
En dan via het bos op weg naar de plek van de nachtzwaluw. In het bos hoorden we nog een boompieper en weer uit het bos, in de duinen, zagen we een vrouwtje blauwe kiekendief vliegen.
De zon begon te zakken, dus was het tijd om naar de nachtzwaluw te gaan luisteren.
We hadden een mooi punt, waar we de zon onder zagen gaan en de rugstreeppadden hoorden. En dan ineens is daar de ratel van de nachtzwaluw. Fantastisch. Enorm gaaf geluid.
We zijn iets verder gaan fietsen en daar hoorden we hem nog beter. Opeens zag ik hem opvliegen en dan hoor je ook heel goed het klappen van zijn vleugels.
Mission accomplished. Wat waren wij blij.
We hadden nog maar weinig verbruikt van de accu van onze elektrische fiets en we moesten tegen de wind in en door de duinen terug naar de Cocksdorp. Dus stand op turbo en als de weerga terug naar de Cocksdorp. Daar kwamen we uiteindelijk, met een biertje in de hand, om 23:15 uur aan. Dus we waren mooi op tijd.
De meeste teams waren al binnen en alleen de teams die strijden om de winst waren nog op zoek naar vogels.
Uiteindelijk waren alle teams voor 24:00 uur binnen.
Het was een ontzettend leuk avontuur en verschrikkelijk leuk om mee te maken.
Ons team heeft in totaal 129 vogelsoorten gezien/gehoord. Dat zijn er redelijk veel.
Ook hadden wij nog een mooi geldbedrag opgehaald. Het mooie bedrag van € 1757,51 Iedereen die ons heeft gesponsord, Hartelijk bedankt!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.