Vogelexcursie met personeelsvereniging PVZIN


Een tijdje terug werd ik benaderd met de vraag of ik een excursie wilde doen voor personeelsvereniging PVZIN. Dat zou dan een vogelexcursie worden in de Nieuwe Driemanspolder. Uiteraard wilde ik dat doen en de datum was al snel geprikt, zaterdag 18 mei. De excursie zat ook al snel vol.
Zaterdag stond ik de deelnemers op te wachten bij het verzamelpunt en iedereen was mooi op tijd. De meeste mensen kwamen redelijk uit de omgeving, maar 1 man had een behoorlijke afstand afgelegd. Die kwam helemaal uit Middelburg. Zo zie je maar, mensen vanuit het hele land zijn benieuwd naar de Nieuwe Driemanspolder.
Na een korte introductie en wat uitleg over de polder en het ontstaan er van gingen we op weg, waar we al snel werden begroet door een zingende grasmus en roodborsttapuit.
Grauwe ganzen vlogen over ons heen en kieviten probeerden met veel kabaal kauwtjes weg te jagen.
Vanaf een mooi punt konden we kluten en tureluurs zien lopen. Verschillende eenden zwommen rond en er vlogen veel gierzwaluwen hoog in de lucht.
Verder op het pad zagen we gele kwikstaarten en dat zouden niet de enige zijn, bleek gedurende de excursie.
Op het water zag ik een tafeleend, met zijn mooie bruine kop. Deze was voor iedereen heel goed te zien. En een gezin grote Canadese ganzen zwommen langzaam voorbij. Ik vertelde waar ik het geluid van de grote Canadese gans op vond lijken. Voor mij lijkt het op een oude handtoeter die op de oude auto’s zitten in de oude zwart/wit films van Laurel en Hardy. Dat begrepen de deelnemers wel, toen ze het geluid van de ganzen hoorden.
Verderop zat een koppeltje krooneend vrij dichtbij de kant en konden dus ook heel goed bekeken en gefotografeerd worden. In het plas/dras gebied, wat nu meer plas dan dras is vanwege de hoge waterstand, liepen veel tureluurs, kluten en op wat droge stukjes liepen een groot aantal kleine plevieren. Ook zagen we nog wat wat grutto’s zitten en bij een rustende kluut liep een klein pluizenbolletje. Een jong kluutje.
Eén van deelnemers zag een pijlstaart en die kon iedereen goed zien door de telescoop.
En weer zagen we veel gele kwikstaarten. Een veldleeuwerik ging een mooie show weggeven en vloog luid zingend heel hoog de lucht in om vervolgens weer af te glijden naar beneden. Prachtig.
Veel eenden zaten op de plas, zoals slobeenden en krakeenden.
Vanuit het riet kwam het drukke geluid van de rietzanger. Deze ging ook nog even showen en vloog zingend op om daarna in een struikje te gaan zitten zingen. Geweldig.
Verderop langs het pad zat een knobbelzwaan te broeden, maar zij trok zich niets van ons aan.
Overal zagen we grote gezinnen grauwe ganzen.
We gingen weer wat verder en zagen weer gele kwikstaarten. Eén kwikstaart ging er mooi voor zitten en werd dan ook veel gefotografeerd.
De gele kwikstaarten zaten en vlogen om ons heen.
Toen kwam daar ineens het geluid van de kleine karekiet uit het riet. Duidelijk zingen en zelfs ook nog even duidelijk zichtbaar voor een aantal deelnemers. later zagen we er 3 wegvliegen.
Dan is het alweer tijd om richting het eindpunt te lopen, waar Barista Hans al klaar stond om ons van koffie te voorzien. Er werd heerlijk genoten van de koffie en een koek en werd de excursie afgesloten.
We hadden het getroffen met het weer en de deelnemers hadden duidelijk genoten.
Ze zullen nooit vergeten hoe een gele kwikstaart er uit ziet en hoe een grote Canadese gans klinkt 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.