Zouweboezem met de HVB


Afgelopen zondag 23 juni heb ik voor de Haagse vogelbescherming een excursie gegeven in de Zouweboezem. De Zouweboezem is een prachtig natuurgebied bij Lexmond. Het is een gebied met uitgestrekte moerassen en rietvelden. Het domein van moerasvogels als de zwarte stern, snor en bruine kiekendief.
In dit gebied is de grootste broedkolonie purperreigers van ons land.
Dus dit gebied was zeker wel een excursie waard.
Bij het verzamelpunt heb ik aangegeven waar we konden parkeren en we gingen met een paar auto’s op weg. Aangekomen bij de Zouweboezem zagen we de 1e purperreigers al vliegen. Geweldig.
Iedereen nam zijn/haar spullen en er werd nog even zonnebrand gesmeerd.
Wandelend over het pad hoorden we om ons heen veel vogels, zoals tjiftjaf, vink en fitis. En het duurde niet lang voordat we een paar zwarte sterns zagen vliegen. Die zijn zo mooi om te zien met hun zwarte kop, borst en buik.
Langs het riet lopend zagen we steeds meer zwarte sterns met een visje in de snavel richting het riet vliegen en ook veel weer de andere kant op. Daar hoorden we ook een bosrietzanger, een snor en zagen we in de verte een bruine kiekendief.
Bij een vlonder in het riet, konden we de kapriolen van de zwarte sterns goed zien. We zagen ook een aantal jongen. Kleine pluizebollen op het nest.
Het was een kleine vlonder en er wilden veel mensen naar de zwarte sterns kijken. Toen al mijn deelnemers de zwarte stern goed hadden gezien zijn we weer verder gelopen. Veel rietzangers en rietgorsen. Bij een vlonderpad het hoge riet is, bleef ik wachten op een paar deelnemers die iets waren achtergebleven. Daardoor hoorden we goed de kleine karekiet en zagen we een blauwborst, die een zwartkop verjaagde. Iedereen was er weer en we zijn het vlonderpad opgelopen, waar we werden begroet door een vrolijk zingende rietzanger. Deze zat hoog in een rietstengel zijn drukke lied te zingen. Verderop zagen we een paar deelnemers staan, die waren doorgelopen en wuifde naar ons. Zij stonden bij een blauwborst. Deze zat druk te zingen, maar liet zich niet zien. We hebben er even gestaan en zijn weer teruggegaan. Het had geen zin om door te lopen over het vlonderpad, het riet was zo hoog en zo dicht dat er verder niets te zien was.
Weer op het gewone pad, zijn we zijn weer verder gegaan. De zwarte sterns waren een constante factor, net als de rietzangers en rietgorzen. Echt geweldig.
Bij een huisje was een grote struik, waar de cetti’s zanger zich liet horen. Deze laten zich weinig zien. Ik zei tegen de groep, wie hem kan vinden is de held van de dag. En natuurlijk ik was iets doorgelopen en 2 deelnemers waren nog even blijven staan en ze hebben gezien. Dus ik had 2 helden van de dag. Ontzettend leuk natuurlijk.
Bijna aan het eind van het pad zagen we ver in de bomen grote witte vogels zitten. Dit waren lepelaars. een mooie kolonie. Er zaten ook een paar blauwe reigers tussen en we zagen purperreigers meer het bos invliegen. En ook het bos uitvliegen. We konden alles goed zien door de telescoop.
Ook hier weer veel zwarte sterns.
Iedereen stond te genieten.
Dan werd het tijd om weer richting de auto’s te lopen. Veel dezelfde vogels als op de heenweg, maar het bleef natuurlijk prachtig.
2 deelnemers hadden nog nooit een blauwborst gezien en vlakbij de auto’s zat er 1 luid te zingen in een kleine boom. Deze 2 deelnemers stonden met open mond te kijken. De andere deelnemers konden hem natuurlijk ook mooi zien.
En prachtige afsluiting van een hele leuke excursie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.