Vogeltrek


Vanmorgen mocht ik weer een excursie geven in de Nieuwe Driemanspolder.
De vogeltrek is begonnen, dus maakt het nu extra interessant.
Het was een klein groepje en het was voorspeld dat het weer wisselend van karakter kon zijn. Dat hield ons niet tegen, want “er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding”. Dus goed gekleed gingen wij op pad.
In de verte lieten de grauwe ganzen zich al horen. En boven, voor en achter ons vlogen de juveniele boerenzwaluwen. Spelend op de wind. Geweldig om te zien.
Juveniele boren zwaluwen zijn te herkennen, aan de korte staart. Ze zien er vrijwel hetzelfde uit als de volwassenen, maar missen dus de lange staartveren.
Bij het eerste water, staat een grote zilverreiger en zitten een paar knobbelzwanen zich te poetsen. Op het water zitten heel veel meerkoeten, maar ook slobeenden, krakeenden en wilde eenden.
Dan hoor ik het geluid van watersnippen, omhoogkijkend zie ik dat er 6 overvliegen. De dame die mee was, kreeg een enorme glimlach om haar mond. Die had ze nog niet eerder gezien. Genieten dus.
Terwijl de watersnippen overvliegen, zie ik in de verte een roofvogel vliegen. Deze volgend zie ik dat het een bruine kiekendief is. Ik dacht een vrouwtje, maar het zou mogelijk ook een juveniel kunnen zijn.
Er landen 2 watersnippen in het hoge gras op een eilandje. Door de scoop waren ze redelijk goed te zien. Super.
Terwijl we verder lopen en het water afturen, zie ik een dodaars. Niet meer met de mooie kleuren, maar de grauwe kleuren van het winterkleed. En groep grote Canadese ganzen laten horen dat ze aan komen vliegen.
Alle paden zijn weer open, dus we lopen een doodlopend pad in. Daar staan we de wilgenbosjes verderop te bekijken, als ik gele kwikstaarten hoor en die gaan in dat wilgenbosje zitten. Achter dat wilgenbosje zie ik ook nog een wintertaling zitten.
We gaan weer verder en het gaat ineens heel hard regenen. Een torenvalk die op een paaltje ziet. Blijft zitten wanneer wij dichterbij komen. Die dacht waarschijnlijk; het regent mij te hard om te gaan vliegen.
Helemaal verzopen zit hij op dat paaltje en wij staan naar hem te kijken en te fotograferen ook redelijk verzopen. Maar het moment was geweldig.
Dan zie ik 9 grote witte vogels door het water lopen. Snavel in het water en maar heen en weer gaan met die kop. Dat zijn natuurlijk lepelaars. Prachtige vogels.
Wanner we op de tussendijk lopen, komt er een groet groep kleine vogels aanvliegen en gaan verderop in de begroeiing zitten. Dat is een grote groep juveniele putters. Drukke vogels. Gaan even zitten en vliegen dan weer allemaal op en gaan weer zitten. Dan zien we een volwassen exemplaar zitten. Die zit mooi tussen de verschillende kleuren bloemen, die daar nog staan.
In één van de dunne boompjes, zien we een bruine roofvogel zitten. Wanneer we deze bekijken met de scoop, zien we dat het een buizerd is. Die in het boompje gezelschap heeft van een torenvalk. Erg leuk om die samen in een boompje te zien.
Als laatste zie ik nog een geoorde fuut in winterkleed. Ook erg gaaf natuurlijk.
We hebben veel vogels gezien. De watervogels hebben natuurlijk absoluut geen last van de regen.
Bij de auto warmen we op met een kopje thee/koffie. Dat hebben we wel verdiend.
Het was weer geweldig. Wil je ook een keer met mij mee? Hou dan de agenda in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.